Легендата на българската борба, двукратният олимпийски шампион Петър Киров отбеляза

...
Легендата на българската борба, двукратният олимпийски шампион Петър Киров отбеляза
Коментари Харесай

Проф. Петър Киров отпразнува 50 години академична дейност в обкръжението на плеяда шампиони

Легендата на българската битка, двукратният олимпийски първенец Петър Киров означи 50 години академична активност в Национална спортна академия " Васил Левски ". Точно преди пет десетилетия като студент Петър Киров прекрачва прага на тогавашния Висш институт за физическа просвета " Георги Димитров " (днес НСА), с цел да посвети професионалния си път на теорията и методиката на битката.
Събитието почетоха с персонално наличие най-големите имена в българската битка - Боян Радев, Армен Назарян, Георги Мърков, Александър Томов, Живко Вангелов, Иво Ангелов, Дончо Жеков и Янко Шопов.
Сред формалните посетители бяха ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев, ръководителят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, изтъкнатият състезателен активист и дълготраен зам.-председател на БСФС Христо Меранзов, ръководителят на Обединен състезателен клуб по битка, джудо, самбо " НСА-Академик " Ангел Илков, ръководителят на БФБадминтон проф. Пюзант Касабян и други.

Наред с многочислените приветствия от трибуната, проф. Петър Киров получи и голям брой почетни награди за особени заслуги към българския спорт, измежду които и плакет от ръководителя на БФБорба Христо Маринов.

Водещият на честването проф. Татяна Янчева, зам.ректор по интернационалната и научната активност, показа впечатляващата биография на проф. Киров. Роден през 1942 година проф. Петър Киров в действителност е връстник на Национална спортна академия. Интересен факт е късното (по актуалните стандарти) начало на неговите спортни занимания - на 21-годишна възраст. Огромният му гений и цялостна отдаденост на битката го вършат несломим в продължение на десетилетие в категорията 52 кг. Също толкоз - 52, е и общият брой завоювани златни медали от разнообразни шампионати - извънредно респектиращо достижение в международен мащаб. Киров печели две олимпийски трофеи за България - в Мексико 1968 и в Мюнхен 1972, а също така е троент международен и четирикратен европейски първенец, както и 11 пъти притежател на златния пояс на шампионата " Никола Петров ". Името му е вписано в книгата " Най-значимите българи на 20 век ".

В открита лекция проф. Киров, който с изключение на състезател от международна големина е и един от доайените на катедра " Борба и джудо " на НСА, описа за не лекия път към медалите, за тънкостите на спортно-техническата и психическа подготовка на състезателите, за житейските трудности и най-големите си триумфи. Особен интерес провокираха спомените му за превъзмогването на най-трудните противници, измежду които двукратният международен първенец Сергей Рибалко.

Емоционалното приветствие на Боян Радев след лекцията изправи на крайници препълнената зала и всички посетители дълго приветстваха проф. Петър Киров и другите първенци за голямата възхвала, която са донесли на България. Стойността на техния труд изключително тъкмо формулира Христо Меранзов " В българската битка всички желаеха да бъдат първенци и се бореха единствено и само за това ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР