Легендарният волейболист и треньор Тодор Симов си отиде от този

...
Легендарният волейболист и треньор Тодор Симов си отиде от този
Коментари Харесай

Почина легендата на българския волейбол Тодор Симов

Легендарният волейболист и треньор Тодор Симов си отиде от този свят на 91 години.

Роденият на 8 март 1929 година в Перник разпределител е бил играч и по водна топка, лека атлетика - скок височина, както и футбол, преди да се посвети на волейбола. От 1942 година учи в Търговската гимназия в София. След това приключва висше икономическо обучение.
 Почина бащата на Сашо Попов
Почина бащата на Сашо Попов

Той си отиде от този свят на 78 години

Тошара, както е прочут Тодор Симов, стартира волейболната си кариера в Рудничар (Перник), преименуван по-късно в Миньор. След това играе в ЦСКА, Славия и Червено знаме. Като национал взе участие в специфичния промоционален шампионат в София във връзка 53-ата сесия на МОК (1957 г.), извоюван от българския тим, на който се взема решение за включване на волейбола в олимпийските игри.

С България печели бронз на международните шампионати в Прага`49 и Москва`52. В съветската столица е разгласен и за най-хубав разпределител. Същото самопризнание получава и на Световното в Париж`56, където нашите се класират на петото място. Има и бронз от европейското състезание през 1954 година в Букурещ.

Като треньор води националните отбори на Куба за дами и за младежи от 1968 до 1971 година, селекционер е на мъжкия народен тим на България за мъже 1971 - 1972 година, на испанския за дами 1974 - 1978 година, бил е ментор в клубни отбори в Италия 1982 - 1992 година

Носител е на медал " Стара планина " I степен, заслужил занаятчия на спорта, заслужил треньор, има още доста оценки.
 Почина Росен Стойков
Почина Росен Стойков

Погребението е на 22 април

Цялото му семейство е обвързвано със спорта. Синът му Ценко Симов, коментатор в Българска национална телевизия, беше хокеист, другият му наследник - Любомир Симов, е треньор по футбол. Внукът Тодор Симов, наследник на волейболистката Румяна Златева и на Любомир, пък игра в Левски, беше помощник-треньор, а в този момент треньор в школата на " сините ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР