Легендарният водещ и бивш шеф на програма Хоризонт на БНР

...
Легендарният водещ и бивш шеф на програма Хоризонт на БНР
Коментари Харесай

Лили Маринкова се върна в БНР

Легендарният водещ и някогашен началник на стратегия Хоризонт на БНР Лили Маринкова, която беше възобновена на работа от Върховния касационен съд, във вторник се върна в националното радио, откакто бе уволнена от генералния шеф Александър Велев през юни 2016 година

Маринкова носеше със себе си окончателното правосъдно решение, отменящо заповедта на Велев, и съобщи пред медиите, че желае да заеме работното си място още веднъж, тъй като "ние не работим нито за Александър Велев, нито за редакторите, а за слушателите ".

Тя счита, че с уволнението ѝ новоназначеният тогава общоприет шеф е желал да респектира и всее боязън измежду сътрудниците ѝ.

"Знам сигурно и че подслушват коридорите. Струва ми се, че е била мярка, с цел да сътвори усещането на някои хора, че си изкарват заплатите. Има такива хора в някои институции, за които се споделя, че се грижат за националната сигурност ", добави Маринкова.

След това тя влезе в БНР, където прекара малко повече от половин час. Медиите обаче не бяха позволени зад бариерата от полицията. В последна сметка Маринкова се появи още веднъж и разяснява, че в отдел Човешки запаси считат, че тя ще бъде възобновена на работа и по тази причина в този момент отива да вземе трудовата си брошура.

"То може да бъде единствено за един ден, само че при всяко състояние вярата в съда ми се върна ", заключи именитият радио водещ.

Основният претекст за анулацията на уволнението ѝ бе, че в тази ситуация бе става въпрос за комерсиално дружество по смисъла на Кодекса на труда, какъвто член от законе бе употребен за съображение Александър Велев.

"БНР не може да се дефинира като дружество, за което е използвана хипотезата на член 328, алинея 2 КТ. Нормата не може да се пояснява разширително, като нито нормативният акт, нито практиката признават "предприятие в необятен смисъл ", даващо право на работодателя за уволняване на обсъжданото съображение ", катогоричен беше Върховния касационен съд по проблема.

Освен това магистратите ѝ присъдиха обезщетение от 15 505 лв. за времето от уволнението ѝ до подаването на тъжба против него в съда към шест месеца по-късно. БНР бе наказано да поеме адвокатския хонорар на бранителя ѝ, както и разноските по делото за общо над 1100 лв..

Източник: mediapool.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР