Легендарният треньор по плуване в Баня Димитър Хаджиев, който превърна

...
Легендарният треньор по плуване в Баня Димитър Хаджиев, който превърна
Коментари Харесай

Потомък на хаджии подготвял Бареков за плувец

Легендарният треньор по плуване в Баня Димитър Хаджиев, който трансформира цяло потомство деца от градчето в звезди на водния спорт, завоюва четири златни медала на надпреварата за ветерани в Сандански в края на септември. 76- годишният плувец пребори връстниците си, както и по-млади от него състезатели, в четири дисциплини, в това число и в коронната му бътерфлай. Той реализира най-хубаво време на 50 и 100 метра свободен жанр, като избра бътерфлай и кроул, и взе златните медала в категорията „ Мастерс ”.

Във ветеранското плуване няма инцидентни хора, там сили мерят известни български спортисти с високи достижения в дейната си кариера. Димитър Хаджиев е един от тях. Колекцията му от медали и грамоти към този момент е почтена за Гинес. В нея с изключение на оценки като плувец той има и за треньорската си активност. За достиженията като треньор в Баня персонално го поздравил и му връчил грамота тогавашният първи секретар на Окръжния комитет на партията в Пловдив Кочо Гяуров, който Хаджиев доста почита.

Димитър има зад тила си над 40-годишна треньорска активност, по-голямата част от която е в Баня. Започнал работа в курортното село през 1972 година, когато бил на 29 години. Поканил го да стане треньор по плуване тогавашният ръководител на Клуба за физкултура и спорт „ Минерални бани ” Пейко Пейков, а по-късно и кмет на Баня, с който са връстници. Знаели се от спорта, Димитър Хаджиев бил прочут играч по плуване, а до тогава работил и като треньор в Хисаря.

Дошъл в този край от центъра на Пловдив. И по майчина, и по бащина линия има в името си „ хаджи ”, предците му били ходили на Божи гроб. Майка му е певицата Митка Хаджийска, братовчедка на знамения кларнетист Иван Хаджийски. Тя пеела повече от десетилетие в Югославия, прибрала се в Пловдив след чешките събития през 1968 година. По майчина линия е правоприемник на занаятчия Георги, построил забележителната постройка в Стария град, в която през днешния ден е настанен Етнографският музей. По майсторство този човек бил еднакъв на Кольо Фичето, а с изключение на строител бил и резбар. Негови известни здания са непокътнати в Родопите, в Истанбул.

Баща му - Георги Хаджиев, е от прочут брестовишки жанр, предците му се занимавали със земеделие, имали доста лозя.

Без да знаят, че има два пъти „ хаджи ” в рода си, всички назовават Димитър Хаджиев единствено Хаджи, като поставят ударението на първата сричка - и децата, които той е упражнявал преди време, и техните родители, и познатите в Баня. Това е израз на почитание, непосредственост и благосклонност.

" Когато Пейков ме докара в Баня, в началото тренировките бяха на огромния басейн на Централния минерален плаж - спомня си Хаджиев. - А аз толкоз бях разпален, че постоянно оставах да преспивам в стаята на спасителите. С Пейков бяхме първите в Пловдивско, а може би и в страната, които въведохме плуването навън. "

Още в първите месеци откакто е образувал тима, дребните плувци се открояват на надпреварите - преди да навършат нужната възраст, някои от тях съумяват да покрият нормативите за занаятчия на спорта.

И до през днешния ден Хаджиев помни всяка стъпка на тези момчета и девойки, които доста скоро стават гръбнакът на плуването в Пловдив и в България. На осемгодишна възраст Елена Минчева, родена през 1964 година, е републикански първенец по бътерфлай.

Стефка Мушева, която е от същата възрастова група, а по-късно с майсторска купа, побеждавала Таня Богомилова. По това време най-известната ни плувкиня казвала преди съревнование: „ Няма я Стефка Мушева от Баня да ме конкурира ”. Николай Аргиров, Николай Пенчев, Милка Вълкова са ред любимците на Хаджиев.

Сред тях обаче и до през днешния ден най-силно грее името на именитата Ваня Аргирова, възпитаничка на Хаджиев, златно име в плуването, два пъти европейска шампионка и шеста в света. " Беше на 4-5 години, когато стартира да идва на басейна - спомня си Димитър. - Тогава беше дребничка, само че големият гений се разкри бързо. Макар да е по-малка от Таня Богомилова, съм я пускал на надпревари с нея. На едно съревнование „ Златна рибка ” Ваня взе седем златни медала. Нейн връх заставам 20 години непостижим. Когато стана в пети клас, безусловно ми я откраднаха за Спортното учебно заведение в Пловдив ", оплаква се той.

Сред възпитаниците на Хаджиев в плуването са Николай Бареков и сестра му Десислава. " Те учиха в началото в Баня и упражняваха плуване. Николай имаше положителни данни и прекрасен жанр. А Деси бе едвам на три годинки и два месеца, когато влезе в басейна и стартира да плува. Сега е доста хубава млада дама, висока е съвсем колкото Николай ", споделя треньорът.

Хаджиев има своя методика на подготовка и в този момент я споделя обществено за първи път. " Беше след 1972 година, след Олимпиадата в Мюнхен, на която именитият Марк Шпиц завоюва седем златни медала, като сложи седем върха, ненадминати до преди 10 години - спомня си Хаджиев. - Бях намерил видеозапис на неговото присъединяване в олимпиадата и с една остаряла машина „ Славянка ” дружно с Пейков го прожектирахме безчет пъти, гледахме на занимателен каданс всяко придвижване, с цел да разучим всеки подробност на стила на великия американец - спомня си Хаджиев. - Освен това той разкрил и ползвал симулативните тренировки. Те изграждаха у плувците убеденост и психическа настройка, че ще победят съперника. Това са част от моите секрети, които в този момент за пръв път разгадавам пред някого ", споделя треньорът.

Димитър Хаджиев е избавител в балнеохотел „ Царска баня ”.

" Сега съм дядо, имам внук, който носи моето име. Синът ми и снахата си направиха къща покрай Пловдив. Много се обичаме, със сина ми сме едно цяло и аз пребивавам и работя за тях ", споделя треньорът.

И доня Маргарита плувала добре

Работата на спортния басейн в Баня срещнала Димитър Хаджиев с доста известни хора. Той пази добър спомен за доня Маргарита, брачната половинка на Симеон Сакскобургготски. " Идваше една дребна жена да плува. Забелязах, че плува добре, само че не я познах - споделя Хаджиев. - По някое време един от защитата пристигна при мен, показа се и сподели коя е дамата. Предложих да отцепим кулоар особено за нея в басейна, с цел да се усеща добре. Тя обаче изрично отхвърли. Идваше няколко пъти напълно дискретно, без да се обявява. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР