Легендарният старши треньор Пини Гершон даде обширно интервю пред bTV,

...
Легендарният старши треньор Пини Гершон даде обширно интервю пред bTV,
Коментари Харесай

Великият Пини Гершон: България е моят втори дом

Легендарният старши треньор Пини Гершон даде обстойно изявление пред bTV, в което приказва за разнообразни тематики от персонална и професионална позиция. Бившият селекционер на българския народен тим и повторен първенец от Евролигата с тима на Макаби (Тел Авив) показа мнението си за обстановката с ковид, какво е да дава отговор за националните гарнитури на своята татковина Израел, за купите, за България и още.

За COVID-19 - " Може и да има изгода от ковид. За този интервал беше потребно играчите да се научат да работят сами със себе си - без топка, без климатик, без достъп до залата. Баскетболистите научиха по какъв начин да подобрят кондицията си без да боравят с топка "

" Трябва да извличаме позитивите си от всичко. Да седнем и да плачем няма да ни помогне "

" Започнахме да упражняваме безконтактно. Днес имах тренировки от 10:00 часа сутринта до 18:00 часа вечерта. Всяка подготовка беше с към 20 баскетболисти, със съблюдаване на обществена отдалеченост, в това число и при треньорите. Никакъв контакт. Без игра един на един, нищо което да изисква контакт. Вярвам, че до 1-2 седмици всичко ще се върне към естественото. "

" Най-важното нещо е, че към този миг не можем да играем за публиката, за почитателите. Всички спортове са за почитателите. Не за играчите, не за треньорите. Без почитателите играта просто не е същата. Надявам се, че още веднъж ще можем да пълним залите. Дори, в случай че би трябвало да използваме 1/3 или половината потенциал, отново ще е окей. Ако хората могат да седят в ресторант на един метър един от различен, по този начин могат да седят и в залата. През седалка. "

За купите с Макаби и уроците - " Дори и да не се връщам, хората ме подсещат. Честен съм, не знаех, че преди два дни преди години съм спечелил първата си европейска клубна купа. На 13 май. Не знаех, само че някой ми прати репортаж от мача. След това гледах един канал, на който пускат емблематичните мачове. "

 " Имам 3 трофеи Първият път, както ви споделих, научих доста, с цел да подобря лекциите и знанията си, с цел да оказа помощ на треньорите. Имам три европейски трофеи, само че имам да изучавам още, с цел да науча треньорите по какъв начин да учат децата... "

" Няма ден, в който да не мога да науча нещо от някого. Всеки ден узнавам нещо ново, другояче е прахосан ден.... Това е отговорност да развиваме деца, кадети юноши, Трябват ти знанията да можеш да го правиш. Това не са клипчета в интернет, това е напълно различен баскетбол. Това е по какъв начин да играеш баскетбол. "

" Всеки ден можеш да научиш нещо ново, всеки ден от всеки треньор. Няма значение дали е 3 равнища под теб. Той може да е доста добър треньор, тъй като е следил още 10 треньора, учил се е от тях, взел е 5% от единия, 10% от другия, 15% от третия, няма значение. Така е станал добър треньор, тъй че можеш да учиш от всеки. Дори за дребните неща "

За работата с България - " Ще опитам да съм почтен. През това време изкарвах положителни пари в Гърция и се усещах като президента на България. Федерацията направи страховит трик. Дойдоха до Гърция с рейс с 15-20 публицисти. Не можех да им кажа: " Върнете се в България без треньор ". Може би някой различен може да го направи. Вижте, не знаех нито играчите, нищо не знаех. Не знаех кого ще упражнявам. "

Имах предизвикателство. Има две неща, които не мога да не помни, и ще ви ги кажа. Първо, че България беше пета в Европа с Голомеев и това беше преди Европа да стане с толкоз доста страни. Баскетболът в България тогава беше един от по-добрите в Европа. "

" Имам сантимент към България. През 1994-а Тошко (Стойков) беше на 18 години и аз го желаех в един от тимовете, които водих в Израел. Беше млад, не знаеше две думи на британски. Знаеше единствено " да " и " не ", нямаше трета дума. В последна сметка не се получи. "

" Не знаех кого ще повеждам, само че си споделих, че да си сред 16-е най-хубави в Европа ще е мъчно, само че аз ще го направя елементарно. Не знаех с какво разполагам. Знаех Голомеев и Пейчев и, несъмнено, Тошко. Това знаех за българския баскетбол и те ми помогнаха, това беше друга причина. "

За втория дом - " За благополучие аз съм и българин. Български жител съм, дядо ми израстна там и прекара по-голямата част от живота си там. Той ме научи на Бар Мицва, нали беше равин. Без подозрение беше голяма част от живота ми. Всеки път, когато дойде в България, е като да отида във втория си дом "

" Аз одобрявам всичко в България. Всичко! Храната, дамите, имам доста положителни другари, баскетболът. Наистина всичко! "

За отхвърли му да напусне паркета, откакто е изпъден в мач от предсезонна подготовка от НБА сред Макаби и Ню Йорк Никс - " Историята в този мач е следната: един от съдиите в мача беше в експериментален интервал в НБА - млад арбитър. И той стартира по грациозен метод да ни ощетява. Окей, един път, два пъти, ние просто играехме мач от НБА. Те по този начин или другояче имаха преимущество от нас. В един миг го попитах: " Мислиш ли, че имат потребност от помощта ти? " Той ми отговори, че нямам право да му приказвам по този начин. Тогава започнах да хуля всичко живо пред очите си и ми свири техническо.

Беше вярно решение от негова страна и го одобрих, тъй като, когато стартира да хуля, не дублирам една хула с друга. След 3-4 минути състезател от Никс му се ядоса поради присъждане. Той взе топката и я захвърли в краката му, като го напсува по същия метод. Техническо обаче не последва. И когато този арбитър мина около мен още веднъж, взех решение да го попитам: " Извинявай, ти не разбираш британски ли? Моят британски не е добър, само че въпреки всичко с какво неговата ругатня беше по-различна от моята?

Той отвърна: " Не се занимавай с мен ". И в този миг цялата налична кръв в моята марокано-българска глава се събра ето тук (главата). Попитах го: " Кой по дяволите си ти, че да не те окачам? И той изкрещя: " Вън! ". Казах му: " Не, аз няма да напусна, ти в случай че искаш, напускай залата ". И започнаха да идват до мен всякакви хора да ме убеждават да изляза от залата.

В последна сметка комисарят на НБА Дейвид Стърн звънна по телефона на някой от съдийската маса и той ми даде да приказвам с него. " Пини, сега цяла Америка гледа. Този мач е онлайн. Хората чакат да продължи. Не може да продължи, до момента в който не се прибереш в съблекалнята. Това закъснение в Америка коства доста пари. Моля те, прибери се в съблекалнята, ще ти пуснат срещата по малкия екран и всичко ще бъде наред ".

Ако не беше Стърн, аз в никакъв случай нямаше да напусна залата. Щях да бъда и до момента там, на същото място, и да очаквам този мач да се възобнови. "

За връзките с БФБаскетбол - " В България им липсвах доста преди да стана виновен за израелската федерация. Многократно сме сядали с Георги (Глушков) и сме говорили на тази тематика. Аз имам вяра, че в България вие имате по-добър капацитет за баскетбол, в сравнение с ние имаме в Израел. Но имате потребност от някой, който да ви хване за ръка и да ви направлява. Парите са проблем, само че нямам доверие, че са единствения проблем. Но генетично, българите са с по-добър капацитет от израелците. И това е несъмнено! Нацията ви е просто е по-висока и по-подходяща за баскетбол от нашата. И тогава го имах вяра, и в този момент го имам вяра. "

" Глушков знае, че съм до него, когато пожелае. Той знае, че единствено би трябвало да каже. Ние сме положителни другари и постоянно съм подготвен да оказа помощ. ", показа 68-годишният някогашен ментор.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР