Легендарният руски поет Николай Добронравов, автор на текста на песента

...
Легендарният руски поет Николай Добронравов, автор на текста на песента
Коментари Харесай

Авторът на текста на песента за Олимпийските игри в Москва почина на 94 години

Легендарният съветски стихотворец Николай Добронравов, създател на текста на песента за Летните олимпийски игри в Москва през 1980 година и на доста други шлагери, умря на 94-годишна възраст, оповестиха негови другари и сътрудници в обществените мрежи.

Добронравов е умрял в болница в Москва рано в неделя след дълготрайно боледуване, оповестяват източници, близки до поета, пред вестник " Московский комсомолец ".

В края на 2020 година лирикът и брачната половинка му, 93-годишната композиторка Александра Пахмутова, са приети в болница с Covid-19. Те са изписани след един месец, само че поетът по този начин и не се възвръща изцяло след вируса. Здравето му продължава да се утежнява и през последните месеци той едвам върви, споделят източниците.

Песента " Сбогом, общителни наш Миша! ", написана в съавторство от Добронравов и Пахмутова, съпътстваше един от най-емблематичните моменти в олимпийската история. Тя е изпълнена на церемонията по закриването на Олимпийските игри в Москва през 1980 година, когато гигантската надуваема фигура на талисмана на игрите - мечка, наречена Миша - се издига в небето от стадион " Лужники ". Предаването онлайн от руската столица снима многочислени локални поданици и задгранични посетители по трибуните, които проливаха сълзи.

Добронравов и Пахмутова, които подписват брак през 1956 година, пишат дружно голям брой песни, които се извършват от най-популярните артисти в страната и са добре познати и обичани от руснаците от всички възрасти. Той работи и с други известни композитори.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР