Легендарният Милош Форман си отиде на 86. И ни завеща

...
Легендарният Милош Форман си отиде на 86. И ни завеща
Коментари Харесай

Милош Форман: Социализмът е джунгла, капитализмът е зоопарк

Легендарният Милош Форман си отиде на 86. И ни завеща освен два от най-великите филми за всички времена - " Полет над кукувиче гнездо " и " Амадеус ", само че и десетки гениални мисли. Форман, който първо стана част от чешката нова вълна в киното, а след това покори и Холивуд, бе един от най-проникновените наблюдаващи на социализма и капитализма и разликата сред двете системи - той бе станал номер едно и в едната, и в другата, знаейки коя какво носи. Ето няколко мисли на двукратния притежател на " Оскар ".

1. " Социализмът е зоопарк, капитализмът е джунгла. Трябва да решите в кое от двете места желаете да живеете. Ако желаете хубостта и свободата, тогава джунглата е вашият свят. Но там сте в заплаха - има змии, акули, тигри, скунксове, компари. Ако желаете да живеете умерено - тогава избирайте зоопарка. Там сте предпазени. Ако сте овца, тигърът няма да ви нападне. Ще получавате по нещичко всеки ден. Ще бъдете учудени, когато разберете какъв брой доста хора избират да живеят в зоопарка: те не са подготвени да платят за свободата си; те мислят, че свободата е просто даденост, а тя в никакъв случай, в никакъв случай не е ".
2. " Крайъгълният камък на всяка народна власт е свободната преса ".
3. " Хуморът е освен значим за обособения човек, той е значим за всяка нация, тъй като по този начин нациите оцеляват. Особено Чехословакия ".
4. " Единственият град, който наподобява по-добре от картичките, отдадени на него, това е Ню Йорк ".
5. " Най-голямото зло, което основава цензурата, е че тя предизвика автоцензура. Автоцензурата изкривява гръбнака, унищожава характера, тъй като те кара непрестанно да контролираш и наблюдаваш себе си ".
6. " Живял съм по нацистки тоталитаризъм, а след това под комунистически тоталитаризъм - десетилетия наред. И по тази причина знам и правя оценка какъв брой значима е свободата ".
7. " Разпадът на комунизма стартира с " Бийтълс ".
8. " Основният грях на комунизма, е че унижава твоята горделивост ".
9. " Какво стана през 1938 година? Франция и Англия продадоха Чехословакия на Хитлер. "
10. " Единствената тематика на " Коса " е свободата ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР