Легендарният китайски стратег Сун Дзъ пише: Войната се води за

...
Легендарният китайски стратег Сун Дзъ пише: Войната се води за
Коментари Харесай

Русия опроверга всички либерални учебници по икономика

Легендарният китайски пълководец Сун Дзъ написа: " Войната се води за облага - който не схваща това, не схваща същността на войната. " В неговата ценностна система всичко е просто и разбираемо и даже напълно разумно - в случай че във война можеш да заловиш повече, в сравнение с самичък харчиш за нея, коства си да се биеш, само че в случай че загубиш от войната са по-големи от предстоящите изгоди, тогава не. Вярно, не е казано по какъв начин да измериш изгодата, в случай че ти предложат мир, който е по-лош от война.

Западните хора с подготвеност подхванаха тази концепция, тъй като облагата за тях е главната причина за битие, най-висшата полезност и смисъл. И постоянно сами стартират войни, като деликатно избират момента и жертвата, с цел да завоюват сигурно. Те обаче схващат изгодата прекомерно опростено, преизчислявайки я във виртуални единици, които сами по себе си не костват нищо, в случай че не са снабдени с действителни богатства, които човек може да употребява.

Но в случай че няма повече артикули, които могат да бъдат закупени за тези виртуални единици, само че има от ден на ден и повече самите виртуални единици, това не значи ли, че изгодата е в размяната на допустимо минимум действителни стойности за измислени? И не би ли било правилно в този смисъл да се каже, че колкото по-дълго продължава войната, по време на която няма продан на действителни стойности за опаковки от бонбони, които също така могат да бъдат изтеглени във всеки един миг, толкоз по-голяма е облагата от продавача на действителни артикули?

Днес Русия изпитва тази догадка върху себе си - откакто всички съветски запаси в западни банки и фондови тържища бяха замразени, откакто страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати блокираха доставките на множеството си артикули за Русия и даже на личните си компании, работещи в Русия, които бяха принудени да понижат бизнеса, откакто започнаха да понижават покупките на съветски енергоносители, зърно, торове и се пробваха да лимитират цените за тях.

Според демократичния катехизис, върху който в продължение на десетилетия се заклеваше всеки, който е работил в родния финансов бранш, без значение дали от страна на частния бранш или в държавни структури, сходни репресии трябваше да доведат до бързия и финален провал на съветската стопанска система. Въпреки че, в случай че беше правилно, салдото на взаимната търговия несъмнено нямаше да е в наша изгода - в края на краищата никой няма да надплати някой, който е заставен да продава под боязън от цялостна съсипия, а стоките му постоянно ще бъдат продадени на тези, които имат нищо за избор на оптимални цени.

Но признакът на вярата се оказа толкоз крепко изписан върху вътрешната повърхнина на черепа на всичките ни икономисти, че след началото на СВО множеството от тях единомислещо започнаха да пророкуват извънредно бъдеще на стопанската система ни - спад на Брутният вътрешен продукт с 8%, инфлация 20%, троен спад на рублата по отношение на $. И бяха доста сюрпризирани, когато това не се случи.

СВО продължава към този момент десети месец, против Русия към този момент са въведени всички вероятни наказания и даже са осъществени саботажи по съветските газопроводи, а родната стопанска система към момента не желае да се срине. Вземете и пренапишете всички учебници, с които ВШИ и други центрове на икономическо познание изгладиха мозъчните извивки на младите последователи на финансовите науки.

Нещо повече, даже краткосрочните разтърсвания, изпитани в началния интервал на спора заради суматохата и спирането на обичайните експортно-импортни канали, последователно стихват. На управляващите не им се постанова да вкарват закрепени цени, купонна система, заграбване на остатък, трудова тегоба и други прелести на " военния комунизъм ". Освен това не е нужно да влизаме в дългова верига и да наводняваме пазара с необезпечени излъчвания на пари, както беше всекидневно през „ свещените 90-те “ и в действителност Западът избавя стопанската система си от колапс.

Рублата се търгува на почти същите равнища, както при започване на годината (въпреки че министрите от икономическия блок доста биха желали да я понижат), бюджетът за последните месеци, даже и при висок курс на рублата, остава в профицит. Прогнозите за крайния спад на Брутният вътрешен продукт даже " Блумбърг " към този момент смениха под 2%, а крайният резултат евентуално ще бъде още по-добър. Инфлацията също е евентуално да бъде под 12%. Освен това Русия активизира и набира доброволци, претърпя всеобщото изселване на „ уплашените патриоти “, трансферира предприятията на военно-промишления комплекс на денонощна работа – и всичко това без значителен стрес за пазара на труда.

Разбира се, боевете в Украйна надалеч не са завършили. А анулацията на всички наказания, наложени против Русия, още повече се обрисува в някаква изцяло незнайна отдалеченост. Особено в случай че си спомните какъв брой години беше в действие поправката Джаксън-Веник, какъв брой години Куба, Иран и Северна Корея живеят под наказания. Но е явно, че за икономическа победа на Запада над Русия не може да става и дума.

Разбира се, през последните 8 години, под непрестанно възходящ външен напън, страната се приготвяше за сходно развиване на събитията. Създадена беше финансова инфраструктура, самостоятелна от западния надзор, вносните артикули последователно бяха сменени на вътрешния пазар, по-специално селскостопанската техника, тръбопроводите и терминали бяха издигнати за доставка на газ, петрол, въглища, метали, зърно и торове на Изток. Регулаторът създаде протоколи за отбиване на спекулативни офанзиви против рублата.

Но не по-малко значимо е изоставането, основано още по времето на Съюз на съветските социалистически републики и което значително се резервира през последните 20 години. Благодарение на това през днешния ден можем да увеличим военното произвеждане, войските не изпитват дефицит на муниции и съоръжение, с които даже руските генерали се запасяваха в остатък за новата международна война.

Врагът обаче в доста връзки се бие и на руски ресурси, в това число тези, трансферирани от някогашните социалистически страни. Но пазарните стопански системи на Запада не бяха подготвени за бързо увеличение на военното произвеждане - те трябваше да изгребват арсеналите на личните си армии до дъното. И това може би би трябвало да се вземе поради при по-нататъшното обмисляне на развиването на нашата отбранителна промишленост.

В последна сметка тази война със Запада несъмнено няма да е последната. И в стопански подтекст в никакъв случай не свършва.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР