Легендарният инвеститор Уорън Бъфет е известен с не един съвет

...
Легендарният инвеститор Уорън Бъфет е известен с не един съвет
Коментари Харесай

Правилото на Ной

Легендарният вложител Уорън Бъфет е прочут с не един съвет за бизнеса и даже за живота като цяло, които са се трансформирали в необятно разпространяване цитати.

Аз имам два обичани. Първият е, че в случай че желаете да разберете дали сте сполучливи, би трябвало да обърнете внимание на единствената мярка, която има значение – любовта. Трудно е да надскочиш сходно изявление.

Има обаче и един по-малко прочут откъс, който е изключително подобаващ за времена, като днешното. В годишния отчет на Berkshire Hathaway за акционерите през 2001 година (една от най-тежките в историята на компанията), Бъфет написа: „ Не е значимо да можете да предскажете дъжда. Важно е да можете да построите Ноев ковчег “

Правилото на Ной

Той назовава тази концепция „ правилото на Ной “, отдадено на библейската история за Ноевия ковчег, който избавя човечеството и животинския свят от великия потоп. В бизнес средите “правилото на Ной “ се употребява за описването на водачите, които могат да предскажат пазарните трендове и да плануват събития, преди те да са се случили, само че все пак не съумяват да приложат на процедура тези си знания и да сведат рисковете до най-малко.

На 11 септември 2001 година потопът за Berkshire Hathaway идва под формата на май-смъртоносната офанзива на американска територия от Пърл Харбър насам, откакто два пътнически самолета, отвлечени от терористи се врязват в кулите-близнаци в Ню Йорк и изцяло ги унищожават. Години след офанзивата Бъфет споделя, че е имал предусещане, че може да се случи нещо сходно, само че по този начин и не е подхванал нищо, с цел да отбрани активите си. Той не е съумял да построи Ноев ковчег в точния момент, нарушавайки личното си предписание.

От капиталова позиция, под изграждане на Ноев ковчег се има пред деликатно вложение в няколко мощни компании, които могат да се приспособяват към всяка обстановка. Когато става въпрос за предприемачество, построяването на Ноев Ковчег придобива малко по-различна форма.

Назначавайте на работа най-умните хора, които може да намерите

В книгата си The Fifth Discipline Питър Сендж приказва за „ учещата се организация “ като характерността, която разграничава сполучливите екипи и компании от останалите. С този термин Сендж разказва организация, която разчита на това, че всички нейни чиновници се учат един от различен, споделяйки своите знания и умения, вместо да чакат информацията да им бъде „ снасяна “ от по-високите равнища и просто да извършват заповедите на своите шефове.

За да бъде ефикасна една такава организация, в нея би трябвало да работят колкото се може повече умни хора, даже по-умни от своите мениджъри.

Покойният съоснователя на Apple Стив Джобс също вярваше в този принцип. Той споделяше: „ Няма никаква логичност да назначаваме умни хора и да им споделяме какво да вършат. Ние назначаваме умни хора, с цел да ни споделят какво да вършим. “

„ Всеки нов назначен чиновник би трябвало да подвига летвата пред идващия. По този метод запасът от гении непрестанно се усъвършенства “, споделя пък създателят на Amazon Джеф Безос

Това разнообразни подходи ли са от правилото на Ной, основано от Бъфет? Може би. Като човек, който е станал очевидец на голям брой несполучливи бизнес инициативи, могат да ви кажа, че всеки проблем може да бъде решен посредством вложението в наемането и развиването на умни хора. Казано по най-прост метод, когато чиновниците ви са сполучливи, бизнесът ви печели. Това е един Ноев ковчег, който може да устои на всяка стихия.

............

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР