Легендарният индийски актьор Сумитра Чатерджи почина на 85 години от

...
Легендарният индийски актьор Сумитра Чатерджи почина на 85 години от
Коментари Харесай

Легенда на Боливуд не успя да надвие COVID-19

Легендарният индийски артист Сумитра Чатерджи умря на 85 години от затруднения, настъпили от Covid-19, оповестява Си Би Си. Актьорът е постъпил за лекуване в болница в Калкута на 6 октомври, след позитивен тест за новия ковид.

Veteran actor passes away at 85 in Kolkata. Our condolences are with the family.
— Filmfare (@filmfare) Чатерджи е снимал над 300 кино лентата, той е фамозен сценичен артист, стихотворец и драматург с кариера от над 60 години.

Няколко седмици след постъпването в болница за лекуване от Covid-19 тестванията му към този момент са негативни, само че скоро по-късно положението му се утежнява и в края на октомври е подложен на командно дишане. Починал е в понеделник сутринта.

End of an Era..a major loss to Bengali Cultural World. Now the King of Hirak is literally safe. UDAYAN PANDIT is more!!!
— Sukdev (@Megh_nad) Чатерджи става знаменит с работата си с режисьора Сатяджит Рай, създател на трилогията за Апу. Поредицата наблюдава живота на момче, което израства в бенгалско село.

Филмите се снабдяват със международна популярност и извеждат индийското кино на световната киносцена. Третият филм от поредицата, сниман през 1959 година, е дебютният филм на Чатерджи, след който артистът извършва водещи функции в четиринадесет кино лентата на Рай. Превръща с в легенда на бенгалското кино.

Acted in fourteen films of Satyajit Ray.

Multiple National & International Awards.

Legion of Honour - Highest Civilian Honour of France.

One of the Finest Actors of all times.

RIP Legend
— Debi (@WhoDebi)

Чатерджи е лауреат на най-престижната премия за индийско кино "Дадасахеб Пхалке " за 2012 година, а през 2018 година е почетен с най-високото френско отличие Орден на почетния легион.

Извън киното Чатерджи редактира литературно списание, разгласява над тридесет книги с есета и лирика, режисира, рисува, написа пиеси.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР