Легендарният халф на Арсенал Робер Пирес сподели, че Димитър Бербатов

...
Легендарният халф на Арсенал Робер Пирес сподели, че Димитър Бербатов
Коментари Харесай

Пирес: Бербо е един от най-добрите в историята на Юнайтед

Легендарният халф на Арсенал Робер Пирес показа, че Димитър Бербатов е измежду най-хубавите играчи, които в миналото са играли на " Олд Трафорд " с екипа на Манчестър Юнайтед. Французинът даде обстойно изявление за предаването " Код Спорт " по " ТВ+ ", в което главен акцент бе конфликтът сред България и Франция, само че друг през вчерашния ден в София, а преди 24 години в Париж.

" Да, играхме в огромните дербита сред моя Арсенал и неговия Манчестър Юнайтед ", показа Пирес, запитан за Бербо. " Според мен Бербатов е един от най-хубавите нападатели и изобщо най-класните играчи, които са били на " Олд Трафорд ". За националния тим на България той беше най-важният футболист. Вкара доста голове. Надявам се, че в този момент е образец за младите играчи. Те могат да научат много от един приказен футболист ", изрече се ласкаво той за българския нападател.

Бившият състезател на Арсенал разкри любопитни детайлности от кошмара на " Парк де Пренс " през 1993 година, когато Емил Костадинов наказа " петлите ". 

" Ние, французите, в никакъв случай няма да забравим 1993 година. Бихте ни в Париж и това беше призрачен сън. За мен, за страната ми, за футболистите от националния ни тим, за треньора ни... Ние бяхме уверени, че сме се класирали на международното и последния мач е просто една условност. Така че, когато приказваме за футбол, България е неприятен спомен за французите. Но другояче няма какво неприятно да кажа за вас. И двата пъти в София бях посрещнат доста топло. И на летището, и в хотела, и на стадиона имаше хора, които ме чакаха за фотоси и подписи. Носиха фланелки на Арсенал. Много е прелестно да се почувстваш специфичен.

Бях млад, само че помня освен този мач. България се радваше на отбор, който реализира доста. Мисля, че не сте имали друго по този начин мощно потомство. Разполагахте с футболисти за огромни мачове, за нощи като тази на " Парк де Пренс ". Когато кажеш България, постоянно изплува името на Христо Стоичков. Той е най-големият ваш футболист в моите очи. Благодарение на него по света знаят къде се намира България. Щастие е за дребна страна да има фигура като Стоичков. Предполагам, че всички момчета във футбола ви желаят да са като него.

За французите беше доста тежко. Особено за треньора и за някои от футболистите. Някои стопираха кариерата си в националния тим. Федерацията сподели: " Окей, пропущаме международното, само че би трябвало да се подготвим за бъдещето. " Под бъдеще се имаше поради Мондиала през 1998 година, когато бяхме домакини. На треньорския пост пристигна Еме Жаке, който вкара много млади играчи в тима. Миксът се оказа решителен. Например Жаке вкара и мен в националния отбор. Това беше през 1996 година. Играх с Дешан, Блан, Десаи, Джоркаеф. Всички те бяха ужасно интелигентни играчи с голям опит. Когато си млад и влезеш в подобен отбор, е доста значимо да има кой да те насочи. Да схванеш футбола, да възприемеш философията на тима. Имах шанс. И по този начин пристигна международното през 1998 година ", показа Робер Пирес.

Французинът си спомни и за приказното международно състезание, което " петлите " завоюваха през 1998 година. Тогава те потеглиха с победа с 3:0 против Южна Африка и приключиха с непредвидена класика против любимеца Бразилия.

" Наистина беше като приказка. Нашият тим беше доста добър. Ще се повторя, само че миксът сред остарели и млади беше най-важното. Еме Жаке, нашият треньор, беше стратегът. Най-важният мач на шампионата беше първият. Помня, че победихме Южна Африка с 3:0 в Марсилия. В никакъв случай не трябваше да позволим да стане неточност. Затова и напрежението бе огромно. Феновете ни подкрепяха същински, бяха чудесни.

Никога не е елементарно. Беше извънредно тежък мач. Играхме с голямо напрежение върху раменете. Да излезеш пред своя аудитория е хубаво, само че и извънредно мъчно. Феновете могат да са доста щастливи най-после, само че могат и да са в кошмарно въодушевление при загуба. Представете си да бяхме изгубили, да не бяхме вкарали гол? Напрежението беше смазващо. Вярно е, че стартирахме и завършихме с 3:0. Финалът беше нещо фантастично за нас - играчите. А за страната това бе финалът фантазия - Франция против Бразилия. Те бяха любимците, а ние - новобранците. Но както знаем - в един мач, в един край всичко е допустимо ", показа Робер Пирес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР