Легендарният футболист на Манчестър Юнайтед и Северна Ирландия Джордж Бест

...
Легендарният футболист на Манчестър Юнайтед и Северна Ирландия Джордж Бест
Коментари Харесай

Джордж Бест гневен след историческия мач: През цялото време българите играха подло срещу мен

Легендарният футболист на Манчестър Юнайтед и Северна Ирландия Джордж Бест остава в историята със популярната си имитация: „ Похарчих доста пари за алкохол, дами и бързи коли. Останалите ги пилях… “.

Всички го назовават Петият от „ Бийтълс “. Бест се явява една от извънредно скандалните фигури в най-популярната игра. Известен алкохолик и коцкар, умира на 59 години, откакто черният му дроб е прогнил от алкохола. 

Малцина евентуално помнят, че този незабравим състезател е гастролирал и в София, въпреки и преди цели 50 години. Двубоят България-Северна Ирландия от 18 октомври 1972 година се запомня освен с превъзходната ни победа с 3:0, а и с аления картон на футболната звезда.
Голямото стълкновение се случва на стадион „ Васил Левски “.

В началото на 70-те години футболна България напълно се е омърлушила. След неуспеха на международното състезание в Мексико идва фамозната публикация на Тодор Живков за недъзите на футбола ни. От чистката във федерацията и националния тим пострадват ред треньори, играчи и служители.

За нов началник на централата е назначен Данаил Николов, учител в партийната школа Академия за обществени науки и стопанско управлени към Централен комитет на Българска комунистическа партия и някогашен шеф на леката атлетика. За поста го показва персонално могъщия член на Политбюро – Борис Велчев.
Съставът на страната ни обаче не прокопсва пред първите две години от мандата му. Проваляме се и в квалификациите за Европейското състезание, по-късно идва и крахът в акцията за присъединяване на олимпийските игри в Мюнхен 1972 година

Сменят се играчи, а в това време идва и тежкият удар с гибелта на Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков.
През лятото на същата година селекционер на националния тим става Христо Младенов, преди малко извел „ Берое “ до бронзовите медали в А група. На него е сложена задачата да ни класира на международното в Западна Германия. 

Според програмата първият дуел на България е със Северна Ирландия. Дотогава страната ни още няма победа против представители на Острова. 
Води ги играещият управител Тери Нийл. Именно негов е голът, вкаран няколко месеца по-рано за огромната победа против Англия с 1:0 против „ Уембли “.

И до през днешния ден Джордж Бесте определян от британцита като най-великият, носел екипа на Северна Ирландия. Превърналият се в любим на дамите към този момент е прекарал през леглото си стотици дами, включително и Мис Англия – Керълайн Мур.
Пристигането му у нас се приема като идването на някаква извънземна цивилизация. 

И до момента в който непознатите футболисти се любуват на всевъзможни екстри в хотела, Христо Младенов крои военен проект – Христо Бонев и Божил Колев би трябвало да вършеят на всички места. 
След по-малко от 20 минути от началото на мача, съдията Шуленбург ни прави прекрасен подарък – дузпа, защото сякаш имало нарушаване на Тери Нийл против Колев. 

Дузпата се бие от капитана Бонев и резултатът към този момент е 1:0, а цялата аудитория е на крайници. До края на първото полувреме ирландците устискват без нов гол. Вторият гол е на Божил Колев и резултатът става 2:0.

Пет минути преди края на мача се случва най-куриозната обстановка. Бонев взема решение да довърши дефинитивно Бест, само че този път с един от гаднярските си номера. Издебва миг след несполучлива офанзива на нашите топката към този момент е във вътрешността в игрището. Бонев и Бест обаче към момента са в наказателното поле. 
Нашенецът съумява по някакъв метод да предизвика Бест. Според мълвата е заврял пръст в задника му, Бест го удря и Бонев пада като боксьор в нокаут. Съдията стопира мача, отсъжда червен картон на Бест, а по-късно и нова дузпа, бита от Бонев и по този начин мачът приключва 3:0 за България.
Източник: Уикенд 
 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР