Легендарният футболен бос Христо Порточанов се включи в предаването От

Легендарният футболен бос Христо Порточанов се включи в предаването От ...

Христо Порточанов: Почти всеки ден получавам футболни предложения.

Легендарният футболен бос Христо Порточанов се включи в предаването "От дузпа в тъч". Създателят на явлението "Нефтохимик" не дава често интервюта. По тази причина ви предлагаме цялото изявление на Ичо в студиото на Sportal TV:

– Г-н Порточанов, следите ли процесите в българския футбол, тук с Георги Илиев си говорим за ситуацията в БФС, която се получи в последния месец, може ли и вашето мнение да чуем?
Христо Порточанов: Не е много благоприятна ситуацията, която се случи в последно време. Не трябваше да се стига дотам – група лумпени да предизвикат такива коментари за българите, че сме едва ли не расисти, което не е вярно, и да се провокира реплика от страна на Борисов, че трябва да има конгрес. Не е приятно като цяло това, което се случи. Тоест, той не казва, че трябва да има конгрес, а трябва да има промяна в ръководството, което не е работа на премиера според мен.

– С бургаския футбол как са нещата?
Христо Порточанов: А, бургаският футбол агонизира, за съжаление.

– Разбрахме, че Нефтохимик се завръща на "Лазур" от Созопол, което е положителна новина.
Христо Порточанов: Това, което се случва, е добре, да. Само това обаче не е достатъчно, за да се възроди бургаският футбол. Има много, много други неща, които трябва да се случат, за да има отново футбол на високо ниво.

– А защо се стигна дотук? Защо този импулс от вашето време се загуби в следващите години и се стигна дотук?
Христо Порточанов: Аз не би трябвало да давам отговор на този въпрос. Трябва да се търси отговор от тези, които след мен управляваха футбола и от ръководството на града. Те са хората, които трябва да отговарят на този въпрос – защо се случи това.

– Да се върнем отново към по-глобалната тема за цялостното управление на българския футбол. Каква трябва да бъде личността на новия президент на БФС – спортен човек, бизнесмен или някакво трето лице - легенда?
Георги Илиев: Легенда – безработна.
Христо Порточанов: При всички случаи трябва да бъде почтен човек и финансово независим. А това какво ще решат делегатите, е друга тема и друг разговор, ако въобще има конгрес – не знам ще има ли конгрес, няма ли да има, ще бъде ли насрочен...

– И Георги Илиев загатна нещо такова в студиото. Да не знаете двамата нещо повече? Той каза, че може да няма конгрес.
Христо Порточанов: Уставът не казва изрично, че трябва да има конгрес, когато президентът се е оттеглил. Там е казано, че до провеждането на конгрес функциите се изпълняват и поемат от първия вицепрезидент. Сега в случая са решили да бъде Мишо Касабов, защото Данчо имаше ангажимент с местните избори, но не се казва, че задължително трябва да има конгрес преди да бъде изтекъл мандатът.

– Така е, но пък правителството оттегли своето доверие към сегашното ръководство, което все пак не е маловажно.
Христо Порточанов: Неприятно е това, че правителството, в лицето на Бойко, направи такива изявления. Сигурен съм, че той съжалява за това, което каза, защото е доста опасно да се заиграваш с ФИФА и УЕФА на темата за намесата на държавата в едни суверенни спортни организация. В случая става въпрос за футбола, но така е към всички спортни организации. Аз съм общо взето наясно какво става в спортния живот и какви са санкциите от страна и на МОК, и на всички други спортни организации. А какво ще преценят колегите в Изпълкома и дали ще насрочат конгрес, това е друг въпрос. Аз лично не бих насрочил конгрес, ако от мен зависи.
Георги Илиев: Перфектно го каза, както е по устав.
Христо Порточанов: Много е опасно каква санкция може да последва! Много е опасно, не искам да се заиграват и не ми се мисли какво би могло да се случи, каквото ставаше с Полша, с Нигерия и с ред други страни.
Георги Илиев: Могат да ни извадят за пет години от всички турнири.
Христо Порточанов: Ние така или иначе нямаме футбол – на никакво ниво, ако ни забранят да играем дори и контролни срещи в следващите две или пет години, тогава какво правим?! Трябва да сложим черта на футбола. Похвално е, че държавата, в лицето на правителството, прави много за българския спорт, помага и за футбола – за изграждането на стадиони, но тези пари не отиват във Футболния съюз, те минават през съответните общини и се изграждат стадиони. Това е добре, много добре.

– Г-н Порточанов, вас лично можем ли да ви видим отново по-активно ангажиран с футбол, независимо дали в Бургас, или на някакво по-друго ниво. Имате ли такива идеи?
Христо Порточанов: Аз идеи нямам, но предложения – почти всеки ден, но парирам ги засега, избягвам да се ангажирам с този проблем, занимавам се със съвсем други неща. Сега ми предстои пак 10-дневно пътуване в чужбина. Съвсем други са приоритетите ми на този етап, но ако има конгрес, тогава можем да говорим какво би могло да се случи.

– Не ви ли липсва футболът? Прякото участие в него.
Христо Порточанов: Не, категорично не.

– Има много митове и легенди, свързани с вашето име. Сещам се например, че съм чувал, че навремето Гриша Ганчев взима Радостин Кишишев от вас срещу няколко тира със сок. Това вярно ли е?
Христо Порточанов: В договора между двата клуба няма такава клауза – че трябва с тирове със сок да платят Радостин Кишишев. Сок... Ха-ха, легенди за всичко се говорят. Могат да кажат, че и захар се включва.

– Тук ни подсказват, че и гориво сте взели. Не сок, а гориво било.
Христо Порточанов: Гориво... Не знам за какво гориво става въпрос, но всички горива навремето, дистрибуцията в една голяма част минаваше през нашето търговско дружество, така че трудно бихме могли да вземем ние гориво от някого. По-скоро ние давахме гориво, за да издържат съответния спорт – дали футбол, волейбол, баскетбол, борба и тем подобни. Хубави бяха времената общо взето.

– Хубави времена. Съжалявате ли, че Нефтохимик не успя да стане шампион? Беше близо в края на 90-те години.
Христо Порточанов: Не съжалявам, защото щеше да е против моите принципи и морал – да спечеля една среща по нечестен път. Това ни трябваше – една среща по нечестен път, предложения да стане това нещо е имало, колкото искате. Ние бяхме най-силният отбор в този период. Между 1995 и 2000 година Нефтохимик беше най-силният отбор, най-красивия футбол играеше, но не влязохме в такива схеми. Два пъти спечелихме Купата на Лигата, два пъти най-резултатно нападение, голмайстор, втори станахме, два пъти четвърти, ако не се лъжа. Доста резултати, два пъти в европейските клубни турнири играхме.

– Бях на финала за Купата на Лигата, когато победихте Литекс с дузпи, тук в София.
Христо Порточанов: На този мач аз не бях. Да, победихме ги.

Източник: sportal.bg