Легендарният френски колоездач Бернар Ино призова участниците в Тур дьо

...
Легендарният френски колоездач Бернар Ино призова участниците в Тур дьо
Коментари Харесай

Петкратният шампион в Тура Бернар Ино призова за стачка, ако Фрум участва

Легендарният френски колоездач Бернар Ино прикани участниците в Тур дьо Франс да разгласят стачка на тазгодишното 105-о издание, в случай че Крис Фрум застане на старта във Венде на 7 юли. Ино, който е петкратен първенец в Обиколката на Франция, счита че британецът не трябва да взе участие, поради неразрешения си случай с позитивна проба за салбутамол.

Фрум, който през предходната година завоюва Тура за четвърти път и в този момент се е прицелил в пети успех, беше махленски с близо двойно над разрешеното количество за салбутамол по време на Обиколката на Испания през 2017 година Той завоюва надпреварата, само че към момента няма решение по проблема му дали заслужава наказване.

Заради това, че салбутамолът е характерно вещество, а не допинг (според разпоредбите на Световната антидопингова организация WADA – бел. ред.), Фрум употребява малка врата в правилника да се състезава. Той даже завоюва Обиколката на Италия през май и стана седмият колоездач, който има победи в трите огромни обиколки.

" Мисля, че колоездачите би трябвало да кажат ясно, че в случай че Фрум започва те ще разгласят стачка. Засега обаче всички са прекомерно меки ", сподели Ино пред Ouest France.

Hinault calls for peloton to strike if Chris Froome takes part in Tour de France

`For me, Christopher Froome shouldn`t be at the start of the Tour` says five-time winnerhttps://t.co/AG7QPDI1xLpic.twitter.com/xwFbilSoLU
— Cyclingnews.com (@Cyclingnewsfeed) June 20, 2018

" Засега Фрум не е осъден, тъй като споделят, че става въпрос за необикновена проба. Не, не е това, може вентолинът да не е нещо кой знае какво, само че е неразрешен, по тази причина дано го санкционират. Правилата са за всички ".

С триумфа си в Джирото Фрум се подреди до Бернар Ино и Еди Меркс като притежател по едно и също време на трите фланелки. За последно това направи французинът Бернар Ино, който триуфмира в Тура и Джирото през 1982 година и във Вуелтата през 1983 година

Само още един играч в цялата история на колоезденето има сходно достижение - Еди Меркс. Легендарният белгиец печели четири следващи огромни обиколки през 1972 и 1973 година - два пъти Джирото и по един път Тура и Вуелтата.

Ино обаче отхвърля да одобри Фрум като еднакъв на себе си и Меркс. " Не, той не принадлежи към групата на великите ".

Французинът съпостави случая на Фрум с позитивната проба на Алберто Контадор, който беше махленски с кленбутерол в Тура през 2010 година Впоследствие испанецът получи наказване със задна дата и беше лишен от купата си в Тура през 2010 година, тази в Джирото през 2011 година и петото място във Франция. Тогава Контадор се състезаваше макар тестът.

До началото на 2018 година Ино заемаше пост в ASO (организаторът на Тур дьо Франс), само че напусна. Компанията към този момент разгласи, че обмисля дали да забрани на Фрум да взе участие, само че към момента няма публична информация. Позицията на Ино обаче докара и до остри реакции.

Той беше атакуван от Йохан Брюнел, който изведе Ланс Армстронг до седем трофеи в Тура (впоследствие отнети поради допинг). Белгиецт назова Ино " Господин къса памет ".

 Фрум се състезава, тъй като правилникът му го разрешава.
© Reuters

Фрум се състезава, тъй като правилникът му го разрешава.

В кариерата си самият Ино има противоречиви моменти. През 1982 година, когато печели поредно трите огромни обиколки, той отхвърля да даде допинг проба. По-късно французинът гневно пази своя съотечественик Лоран Желабер, който е употребявал еритропоетин (ЕПО).

До момента доста малко колоездачи се оповестиха против присъединяване на Фрум в Тура. Последният, който по-скоро поддържа британеца беше Винченцо Нибали. " На негово място и аз щях да вземам участие, тъй като правилникът не го санкционира, той не е дал позитивна проба за допинг ", разгласи един от огромните противници на звездата на " Скай ".

Обиколката на Франция стартира на 7 юли във Венде и ще приключи обичайно на Шан-з-Елизе в Париж на 29 юли. Колоната ще измине 3329 километра по пътищата на Франция, като ще посети четири от планинските масиви в страната - Юра, Алпи, Пиренеи и Централния масив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР