Легендарният диригент Антони Вит излиза на сцената на зала България

...
Легендарният диригент Антони Вит излиза на сцената на зала България
Коментари Харесай

Шедьоври от полската класическа музика

Легендарният диригент Антони Вит излиза на сцената на зала " България " на 9 януари за първия концерт на Софийската филхармония през 2020 година В програмата маестрото е подбрал шедьоври от полската класическа музика: Увертюра към операта " Халка " от Станислав Монюшко, " Станислав и Анна Освиенцимови " от Мечислав Карлович, " Кшесани " от Войчех Килар и " Стабат Матер " от Карол Шимановски. Солисти са Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк. Билетите са от 12 до 25 лева и може да се намерят на касата на зала " България " и на eventim.bg.

Ученик на Кшищоф Пендерецки, помощник на Херберт декор Караян, дълготраен шеф и основен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио, артистичен шеф на Варшавската филхармония, Антони Вит е номиниран 7 пъти за " Грами " за записите на творби от Пендерецки и Шимановски. Получава премията през 2013-а за записите на " Фонограми ", Концерт за валдхорна, Партита, " Пробуждането на Яков " и " Анаксис " от Пендерецки. Носител е и на премиите " Diapason d`Or ", " Grand Prix du Disque de la Nouvelle Academie " и " Classical Award ". Работил е с Берлинската филхармония, Дрезденската държавна шапка, Лондонския Кралски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра при академия " Санта Чечилия ", Петербургската филхармония, Симфоничния оркестър на NHK и мн. други Осъществил е поредност международни министър председатели, в това число на творби от Пендерецки и Килар ( " Септемврийска симфония " на Войчех Килар е отдадена на диригента). За забележителната си креативна активност и разпространение на полската музика в страната и чужбина е почетен с " Брилянтна диригентска палка ".

Антони Вит има повече от 200 записа, измежду които е и получилият необятна популярност запис на " Алпийска симфония " на Рихард Щраус с Държавната шапка на Ваймар. Любопитна детайлност е, че по компетентност Антони Вит е правист, само че в един миг схваща, че би трябвало да свърже живота си с музиката и сменя специалността. Работи известно време със популярния австрийски диригент Херберт декор Караян, за който си спомня: " Караян беше извънредно работлив, музикантите го уважаваха за това, че може да работи безкрай по 10 часа. Добих грамаден опит като помощник на неговите симфонични концерти и оперни постановки. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР