Легендарният актьор Гари Олдман получи първия си Оскар в кариерата

...
Легендарният актьор Гари Олдман получи първия си Оскар в кариерата
Коментари Харесай

”Оскар” за ”Формата наводата” като най-добър филм

Легендарният артист Гари Олдман получи първия си ”Оскар ” в кариерата с помощта на превъзходното си преобразяване в английския министър-председател Уинсън Чърчил във кино лентата ”Най-мрачният час ”. Франсис Макдорманд стана най-хубава актриса за кино лентата „ Три билборда отвън града ”. Гийермо дел Торо завоюва премията за най-хубав режисьор за ”Формата на водата ”. Сам Рокуел завоюва справедливо наградата за " Най-добър артист в поддържаща роля " за играта му в " Три билборда отвън града ". Той бе връчен от миналогодишната победителка в категорията " Най-добра актриса в поддържаща роля " - Вайола Дейвис.



Там той извърши ролята на служителя на реда Джейсън Диксън, който първоначално е кавгаджия, прибягващ до закани, само че по-късно осъзнава, че би трябвало да се промени и да стане по-човечен и съчувствен, да стартира да обича хората, да не помни за ненавистта, да се научи да прости. Рокуел завоюва за същия облик и премията " Златен глобус " за най-хубава второстепенна роля, английската премия БАФТА и премията на Гилдията на американските артисти в същата категория

Без никаква изненада Алисън Джани завоюва дълго чакания си " Оскар " за " Най-добра актриса в поддържаща роля " за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Там тя извърши ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, мъчително амбициозна и тормозеща щерка си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с персонажа, интерпретиран от Алисън Джани във кино лентата, само че същинската Тоня, споделя, че превъплъщението на Алисън Джани е феноменално. Джани към този момент завоюва за същата роля и Златен глобус за най-хубава второстепенна роля, английската премия БАФТА и премията на Гилдията на американските артисти в същата категория.

Лентата " Икар " за допинга измежду съветските спортисти беше удостоена с премията " Оскар " в категорията " Най-добър пълнометражен документален филм ". Режисьор на кино лентата е британецът Брайън Фогел, а основно настоящото лице - някогашният началник на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който я управлява до ноември 2015 година, преди да стане помощник на комисияка към Международната антидопингова организация. Останалите кандидати в категорията бяха " Абакус " на Стив Джеймс за имигрантите от Китай, " Лица, места " на Агнес Варда за френските околности, " Последните хора в Алепо " на Феруз Фаяд за " белите каски " в Сирия, както и " Стронг айлънд " на режисьора Янса Форда за убийството на тъмнокож мъж и последвалия правосъден развой.

Продукцията " Фантастична жена " от Чили на Себастиан Лелио завоюва " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм. Лентата споделя за младата сервитьорка Марина, стремяща се да стане певица, която е транссексуална и която би трябвало да потвърждава на фамилията на умрелия си другар Октавио, че е добра жена, а не използвачка и покварена. Продукцията завоюва предходната година на Берлинале премия за най-хубав сюжет. Това е първа победа на филм от Чили на премиите на Академията.

Сценаристът Джеймс Айвъри сграбчи " Оскар " за " Най-добър приспособен сюжет " за сантименталната драма " Призови ме с твоето име ", разкриваща историята за първата обич на едно младо момче към по-зрял мъж.

Междувременно видяхме и първата огромна изненада на вечерта при присъждането на оценките. Хорърът " Бягай " съумя да завоюва премията за " Най-добър автентичен сюжет " под носа на най-големите любимци в категорията - " Три билборда отвън града " и " Формата на водата "

Филмът " Тайната на Коко " завоюва премията Оскар за най-хубав пълнометражен анимационен филм. Филмът споделя историята на Мигел, който мечтае да стане музикант и се озовава по случайност в Страната на мъртвите, където открива секрети за своите прабаба и прародител. Продукцията е комбинация от авантюристичен филм, съчетаващ детайлите на мексиканските филми и на обичаите и вярванията, свързани с Деня на мъртвите.

В категорията за най-хубава късометражна анимационна продукция " Оскар " завоюва " Скъпи баскетбол " - филм по сюжет на баскетболната звезда Коби Брайънт, режисиран от Глен Кийн. Филмът е роман на Коби за любовта му към баскетбола и за това на какво го е научил спортът.

Биографичният филм " Най-мрачният час " сграбчи " Оскар " -а за " Най-добър грим и прически " поради невероятната работа на екипа върху превръщането на Гари Олдман в английския министър-председател Уинстън Чърчил.

В категорията " Най-добри костюми " обаче филмът загуби от изящната драма на Пол Томас Андерсън " Призрачна нишка ".

Британецът Роджър Дийкинс завоюва " Оскар " за операторско майсторство за работата си във кино лентата " Блейд Рънър 2049 ".

Френският композитор Александер Депла получи " Оскар " за най-хубава истинска музика за кино лентата " Формата на водата ". За тази музика Депла към този момент получи и " Златен глобус " за истинска музика.

Наградата за най-хубава ария от филм завоюва " Remember Me " от " Тайната на Коко ". Тя е дело на Кристен Андерсън-Лопес и на Робърт Лопес

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Филмът „ Формата на водата " на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е с най-вече номинации – цели 13.

* Призове се раздават в общо 24 категории.

* Първата премия „ Оскар” е връчена на 16 май 1929 година

* Най-възрастният победител в конкуренцията е Кристофър Плъмър на 82 години, който получава самопризнание за най-хубава поддържаща мъжка роля във кино лентата „ Новаци “ през 2012 година

* Най-възрастната номинирана за премията е актрисата Глория Стюарт, която на 87 години играе към този момент старата Роуз от „ Титаник “ през 1997 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР