Легендарните крилати ракети „Томахоук“, с които САЩ успяха да обстрелят

...
Легендарните крилати ракети „Томахоук“, с които САЩ успяха да обстрелят
Коментари Харесай

Русия извежда от играта символа на американската военна мощ

Легендарните крилати ракети „ Томахоук “, с които Съединени американски щати съумяха да обстрелят доста страни по света, повече не удовлетворяват условията на Пентагона. Взето е решение в околните години да се откажат от тях в изгода н по-съвършени аналози. Изпращането на „ Томахавките “ в пенсия е решено включително и поради съветските средства за Противовъздушна отбрана, написа Поглед Инфо.

Пентагонът реши да се откаже от крилатите ракети „ Томахоук “ тъй като към този момент не дават отговор на актуалните условия. Това стана ясно измежду публикуването в четвъртък та проектобюджета на Военноморски сили на Съединени американски щати за 2019 година Военните са достигнали до извод, че актуалните средства за противовъздушна и противоракетна защита, комплексите за радиоелектронна битка са снижили прекалено много успеваемостта на „ Томахавките “.

Изиграва роля и това, че Русия и Китай, съгласно Съединени американски щати, са съумели да повторят редица американски разработки, а също по този начин са основали ефикасни средства за Противовъздушна отбрана. В частност изданието Defense One назовава една от главните закани за „ Томахавките “ съветската зенитно-ракетна система с огромен и междинен обсег С-400 „ Триумф “. Сега Съединени американски щати ще се съсредоточат върху усъвършенстването на противокорабната ракета с огромен обсег AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) и ракетите NGLAW (Next Generation Land Attack Weapon), предопределени за поразяване на наземни цели. Постъпването им на въоръжение е планувано за 2030 година

Известно е, че „ Томахавките “ стартират да бъдат проектирани в края на 60-те години, първите тествания се организират в средата на 70-те, серийното произвеждане стартира през 1983 година Основното предопределение е поразяването на значими цели в дълбоката защита на съперника като летища, военни бази, системи за Противовъздушна отбрана, пускови установки, командни центрове, електростанции и така нататък

Първото всеобщо потребление на това оръжие се случва през 1990 година по време на интервенция „ Пустинна стихия “ против Ирак. Изстреляни са към 300 ракети, множеството от които, не по-малко от 85% доближават до задачата си. По-късно ракетите се употребяват във всички огромни спорове с присъединяване на Съединени американски щати. През последните години са употребявани не по-малко от 2000 ракети. Според специалистите, още към 2500 „ Томахавки “ остават по складовете.

Американците използваха „ Томахавки “ и в Сирия. През април предходната година те нанесоха удар по авиобаза „ Шайрат “ в провинция Хомс. Но надали не на идващия ден от нея стартира да излетява авиация. В средата на април тази година Съединени американски щати и съдружниците им изстрелват по Сирия 103 ракети, само че 46% от тях са свалени, а две невзривени са доставени в Русия за проучване. Не е изключено, че Съединени американски щати са употребявали тогава освен „ Томахавки “, а измежду взетите като титли може да се окаже и някоя перспективна разработка, на която Пентагона да залага на мястото на „ Томахоук “.

Бившият заместник-командващ на войските за Противовъздушна отбрана на Сухопътните войски генерал-лейтенант Александър Лузан е уверен, че мотив за окончателното решение да се премине на нови ракети стават неприятните резултати от удара по Сирия , когато доста ракети са унищожени от Противовъздушна отбрана още до момента в който са летели към задачите.

„ Американците може би са били подтикнати към това, че „ Томахавките “ демонстрират в Сирия извънредно низка успеваемост. Преди нанасянето на удара Тръмп на висок глас декларира: „ Русия, готви се, ние ще използваме най-новите ракети “, само че той това се получава едното нищо “, акцентира генералът.

Впрочем, самият Лузан е уверен, че в действителност „ Томахоук “ не е стар. Той подсети, че в концепцията за бързия световен удар, американците залагат точно на сходни крилати ракети.

Противокорабните ракети с огромен обсег AGM-158C LRASM и ракетите NGLAW са в действителност същия „ Томахоук “, само че с усъвършенствана система за прицелване. Освен това американците доработват и носителя на тези ракети. Освен класическите крилати ракети вид „ Томахоук “ американците интензивно създават и хиперзвукови летателни апарати – същите крилати ракети, само че способни да летят с хиперзвукова скорост. Те ще станат допълнение към класическите крилати ракети “, добави Лузан.

Възразява му член-кореспондента на Руската академия за ракетни и артилерийски науки Константин Сивков: „ Томахоук “ е морално стар. Сега полетът на свръхмалки височини не избавя от проваляне от средствата за Противовъздушна отбрана. „ Томахавките “ имат бойни глави с незначителен обсег на самонасочването – както и у „ Харпун “. Тези ракети не могат да откриват цели в огромна зона на несигурност, те са принудени да маневрират в зоната на деяние на средствата на Противовъздушна отбрана и могат да бъдат свалени “, съобщи Сивков.

„ Друг проблем е в големия обсег на залпа – т.е. времевия период сред ракетните удари по една и съща цел. При обстрел на една цел ракетите започват една измежду друга приблизително през пет секунди, само че по време на полета и маневрирането размахът на залпа продължава да се усилва и в следствие те елементарно се прехващат от средствата за Противовъздушна отбрана. „ Томахавките “ бяха ефикасни преди 35 години, когато съветският флот нямаше такива зенитни ракетно-артилерийски комплекси като „ Кортик “ и сходните му. Днес „ Томахоук “ е неефикасен против тях “, разясни специалистът.

Сивков отбелязва, че в откритите източници информацията за AGM-158C LRASM и NGLAW е доста малко, само че новите ракети при всеки случай би трябвало да имат изменена траектория на полета и да има открита „ мощна глава за самонасочване със система за различаване на облика, т.е. дарба в изискванията на заглушаване да избира по навигационния портрет от голям брой цели главната “. „ Ракетата с огромен обсег би трябвало да се отличава кардинално от ракетата с дребен обсег “, разясни Сивков.

Според него опитът за основаване на сходни ракети го има още руския флот. В частност ракетата П-35 от 60-те години обезпечава надеждно изясняване на задачите. След това се появяват „ Базалт “ и „ Гранит “. „ Русия има школа. Американците нямат и ще имат проблеми при основаването на нови противокорабни ракети “, предвижда Сивков.

Що се отнася до опциите на Русия да противостои на новите американски крилати ракети, то Лузан твърди: с тази задача прелестно ще се оправи най-малко зенитно-ракетния комплекс „ Бук-М2 “. „ Този ЗРК е най-ефективния в битката с крилатите ракети, включително и с тези, над които американците работят. В околните години „ Бук-М2 “ ще остане любимец в битката против крилатите ракети, минимум с тези, които работят на пределно дребни височини “, твърди Александър Лузан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР