Легендарната Мария Петрова бе избрана за президент на Техническия комитет

...
Легендарната Мария Петрова бе избрана за президент на Техническия комитет
Коментари Харесай

Легедарната Мария Петрова ексклузивно пред БЛИЦ за уникалния успех! Една българка стъпи на върха в Европа!

Легендарната Мария Петрова бе определена за президент на Техническия комитет на Европейската централа по художествена гимнастика. Изборът беше в Сплит и една българка стъпи на върха в Европа...

-Мария, какво значи този избор за теб?
-Аз бях член на този комитет 12 години, като последните 8 бях вицепрезидент. Досегашният президент – Хайди Брюнедер (двете са на долната снимка), не продължи пътя си и пред мен и пред България се очерта опция да имаме най-високата позиция в европейската гимнастика. Аз съм щастлива, че моята федерация в лицето на Илиана Раева ме предложиха за ръководител и по този начин се случи, че никой различен не се кандидатира. Ние сме осем спорта под шапката на международната федерация по гимнастика - спортна гимнастика мъже, спортна гимнастика дами, художествена гимнастика, батут, групова гимнастика, аеробика, акробатика и гимнастика за всички. Всички комитети са по шест индивида и нормално на избори се явяват най-много седем претенденти. При нас бяха 19! Целият конгрес обаче говореше за художествената гимнастика. Всеки се интересуваше от художествената гимнастика.

 -Това е огромно самопризнание, по какъв начин се почувства?
-Естествено, бях доста горда, че ми гласоподаваха такова доверие. Както и за ориста, че ми даде тази опция. Същевременно обаче съзнавам, че това е голяма отговорност. Европейските гимнастички са най-силните в света, естествено, пристрастеностите и битките на европейските шампионати са извънредно оспорвани. Най-добрите съдии са европейските съдии. Бях доста щастлива, само че съзнавам, че пред мен стои отговорността почтено да пазя името на България.

-Каква е първата задача и какво искаш да промениш?
-Следващият олимпийски цикъл следва пред нас устав с доста промени. Вече се постановиха промени - отваряне на оценката за компликация, по-различен метод на ценене на детайлите. Прецизира се методът, по който ще бъдат оценени гмнистичките.

-(прекъсвам я). Именно за това желаех да поговорим. Мнението ти за новия устав в художествената гимнастика – чуха се отзиви, че той е добър за България. Така ли е в действителност?
-Да, мисля, че е добър за нашите девойки и за българската школа. Всички оферти, които ние направихме на международното в Пезаро, се одобриха. Смятам, че с този устав ще изпъкнат най-хубавите състезателки. Ще има баланс сред съдиите за компликация и съдиите за осъществяване.
От друга страна - имаме нов формат на европейските шампионати, който бе показан предходната година. Пред нас предстоят квалификации за юношески олимпийски игри. Европейският комитет по художествена гимнастика постоянно е първи, ние първи ще прилагаме новите правила. След това идва Европейското състезание, на което ще вземат участие и ансамбли дами, и самостоятелно дами. Трябва вярно да бъдат прилагани всички правила, а надпреварите да бъдат добре проведени.

 -Колко съществено самопризнание получава България в художествената гимнастика?
-Това самопризнание е и за българската школа, тъй като на върха на Европа застава една българка. Нашите девойки, когато знаят, че имат представител на най-високото ходило, ще бъдат по-спокойни и уверени, с цел да могат да извършват решително съчетанията си.

-Това значимо ли е за бъдещите триумфи на българските състезателки?
-Когато един българин е приет в Европа или света постоянно е добре. Това става извънредно комплицирано. Това, че организираме огромни шампионати, че имаме хора на високи позиции приказва за сериозното наличие на страната ни като цяло в европейския и международния спорт. За нашата ангажираност към спорта, за това, което ние даваме за този спорт.

-Каква е идната ти цел?
-Аз не съм службогонец. Тази опция се случи непринудено и последователно. Още един път благодаря на Илиана Раева, че беше от самото начало в мен. Пътувахме дружно, по времето на конгреса бяхме дружно. Всяка стъпка правихме дружно. Ние сме две разнообразни персони, обединени в една огромна идея – българската художествена гимнастика. Казвайки това, изобщо не виждам по-напред от това да се оправя със дилемите, които предстоят като президент на техническия комитет.

-Как оценяваш миналата година на нашите девойки – за първи път от много години бе построен конкурентен самостоятелен тим с повече от една изявена състезателка?
-Резултатите го демонстрират и те приказват красноречиво - от 15 години нямахме орден отборно на европейско състезание. Нов тим поема щафетата при ансамбъла, който заема второ място на международно състезание. Взимаме орден на международно състезание в самостоятелното – просто нямам думи.

-Навлизате във значима 2018 година – организирате първо международна купа през март, а по-късно през септември международно състезание?
-Сериозни надпревари. Една такава организация е извънредно комплицирана. Става въпрос за стиковане на целия екип. Щастливи сме, че имаме красива зала – Арена Армеец, имаме поддръжката и на министерството на спорта. А и изобщо имаме опция да посрещнем света на художествената гимнастика в България. Световната купа ще бъде подготовка за международното през септември.

-Много от тимовете, които идват в България, хвалят положителната организация?
-Така е. И не е просто, с цел да кажат нещо. Очите на хората не лъжат, вижда се, че им е прелестно да идват в България.

-Още в Пезаро Моринари Ватанабе сподели, че не се съмнява в положителната организация първо на Световната купа, а по-късно и на международното състезание следващата година?
-Аз бях отговорник предишния олимпийски цикъл за тези международни купи и се веселя, че сложихме положително начало. България да провежда огромни шампионати, тъй като това е значимо. Така даваме поръчка, че сме страна, която има отговронст и че сме заслужен представител на европейската и международна художествена гимнастика. Не единствено да се приготвяме добре в залите и да участваме на шампионатите, а и самите ние да посрещаме международния хайлайф на огромни надпревари.

-По-рано през годината стана въпрос, че националните тимове се нуждаят от уголемение на залата на стадион “Раковски ”.
-Ние – управлението на федерацията, сега, в който Илиана Раева пое поста на президент, а аз станах вицепрезидент, приехме да има централизирана подготговка. За мен това е най-правилната конструкция, която води до положителни резултати. Наистина от време на време изпитваме компликации да съчетаем всички тимове в залата.

-Когато приказваме за девойки целия свят, художествената гимнастика се развива със светкавични темпове. Все по-добри стават гимнастичките от Съединени американски щати, Япония, Корея, Израел – страни, за които художествената гимнастика до неотдавна не бе измежду целите?
-Конкуренцията е безмилостна. Вече не се борим три страни за първото място. Първите 10 гимнастички са съвсем равностойни. Първите 8 тима при ансамблите – също. Нивото на спорта се покачва с всеки минал ден. Не инцидентно Илиана пое добра самодейност - да запознае публицистите и поддръжници с правилника, по какъв начин се прави оценка обещано комбиниране, за какво се демонстрира такава оценка, за какво се санкционира дадена състезателка в някакъв миг. Не е единствено добре да видиш добре сложено комбиниране и да кажеш – окей, харесва ми. Ако състезателката не е изпълнила детайлите с тяло, които носят сериозна стойност – не е задоволително, че прави друго по добър метод. Нашият спорт се разви в такава тенденция, че не е задоволително единствено да танцуваш и да си изиграеш съчетанието без неточност. Трябва да си задоволително съсредоточен, и надарен, и с качества, с цел да си изпълниш съвършено и детайлите с тяло.

-За българските състезателки споделят, че са доста положителни в работата с уреда?
-А, в този момент сме положителни. Имам взор и върху ансамбъла, и върху самостоятелните състезателки. Въодушевена съм.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР