Легендарната интелектуална трибуна вестник Култура е на ръба на фалита.

...
Легендарната интелектуална трибуна вестник Култура е на ръба на фалита.
Коментари Харесай

Извънредно! Вежди Рашидов с гневен коментар пред БЛИЦ за фалита на в. "Култура" и... парите на Прокопиев!

Легендарната интелектуална естрада вестник " Култура " е на ръба на банкрута. Изданието стопира в средата на идващото лято, когато се чака да е последният му брой. По този мотив потърсихме мнението на ръководителя на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов. Ето по какъв начин създателят отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Рашидов, като ръководител на Комисията по просвета и медии в Народното събрание, по какъв начин ще коментирате обстановката със прекъсването на в. " Култура " и подозренията, че изданието е свързвано с кръга " Капитал "?
- Като човек, който е претърпял и двете системи, и като съвременик на в. " Култура " - един вестник, който беше един от дребното острови за изложение на свободния дух, в последните години следим бавното му загиване и обстоятелството, че той загуби огромна част от своите читатели и тираж.

Това е доста тревожно, тъй като това бе едно от дребното издания за просвета в нашата страна!

- Как си обяснявате офанзивата на кръга " Капитал " към други издания за банкрута на в. " Култура "?
- Няма какво тази група да упреква една или друга медия! Единствената причина за това една къща да е бедна, неуютна и немарлива, е в нейният притежател.

" Култура " е в ръцете на собственик, който трябваше да се грижи както за своите читатели по този начин и за свободата на своята медия. Това е вестник, в който свободното слово на българската нематериалност се трансформира в обслужваща медия и естествено стартира да губи своята почва.

Никой не е отговорен на тази медия. Не мога да си показва какъв гений би трябвало да има един редактор или основен редактор от бездарие, с цел да допусне медията да стартира да излиза в 15 бройки, от които 10 са брак и единствено 5 остават за редакцията и притежателя й!

- Имате поради Копринка Червенкова, която е основен редактор на " Култура "?
- Копринка Червенкова ( на фотографията ) е един забавен феномен. Ясно е, че кръгът " Капитал " до каквото се допре то стартира да губи смисъла си.

Аз не инцидентно съм казвал, че този кръг деморализира цялото обществено пространство и медии. Защото свободата на медиите е в самите медии. Никой не е попречил на свободата на словото, в която и да е медия. Ограничените медии сега подвигат най-вече звук за свободата на словото, а самите те я ограничиха.

- Защо определяте Червенкова като феномен?
- Тя в действителност е феномен! Тъй като помня, както Ви споделих и двете системи, мога да кажа, че едната сътвори група от тежката комунистическа номенклатура, храненици основани от Комунистическата партия, подведени без да желаят около Соня Бакиш, тъй като са мислели, че тогавашният министър председател Станко Тодоров е провел фамозната акция с Русенския комитет, бяха подлъгани с една закуска с Митеран.

От закуската с Митеран до в този момент единствената заслуга на Копринка Червенкова е да се държи като салонен шеф на шкембеджийски салон.

За това ви споделих, че е нужен висш гений за съсипването на един от най-прекрасните български вестници, какъвто беше " Култура ". За това никой различен с изключение на нея не е отговорен. Няма какво да се търси виновността наляво и надясно.

Жалко за един вестник, който над 60 години беше естрада на интелектуалците и свободния дух.

- Очаквате ли и издания на Прокопиев да банкрутират?
- Доколкото виждам всичките му издания се поддържат с някакви непознати пари. Разбира се това са издания, които не носят никакви други дивиденти, с изключение на на своя притежател - 28-годишният капиталист, този талант на парата от Разград.

До каквото се е допирал кръгът " Капитал " е носело единствено отричане и на българската страна и на българските медии.

- Навремето брачната половинка на близкия до Прокопиев Иван Костов - Елена беше споделила, че всеки който стане техен другар изгаря. Смятате ли, че същото важи и за приятелите на Прокопиев?
- Не. Пожарите постоянно са там, където има повече хартия, изключително финикийска.

Всичко систематизиране на едни пари. Това са кръгове, в който единственият интерес е парата. И то не тази пара, която е извоювана с почтен труд, а онази, която би трябвало да се преразпределя. Там постоянно могат да избухват пожари!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Елена Костова бе подсъдима за данъчно закононарушение

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР