Легендарната актриса на Народния театър Мария Стефанова ще отпразнува 79-ия

...
Легендарната актриса на Народния театър Мария Стефанова ще отпразнува 79-ия
Коментари Харесай

Мария Стефанова празнува рожден ден с Три високи жени

Легендарната актриса на Народния спектакъл Мария Стефанова ще отпразнува 79-ия си рожден ден в компанията на 800 посетители. Актьори, драматурзи, другари и фенове ще се съберат на 9 октомври от 19 ч. в салона на огромната сцена, с цел да отбележат дружно с носителката на "Аскеер " за водеща женска роля персоналния й празник, научи ДУМА от Катя Попчева, началник маркетинг и връзки на НТ "Иван Вазов ".
Специално за случая спектакълът, с който тя се завърна на първата ни сцена - "Три високи дами ", ще се изиграе не на нормалната Сцена на IV етаж, а на огромната. Представлението, което към този момент втори сезон цялостни салоните, е режисирано от Стефан Спасов и с изключение на премията на Мария Стефанова, взе "Аскеер " и за костюмите на Нина Пашова. Заедно с актрисата на сцената ще излязат и сътрудниците й Виктория Колева, Радина Боршош, Василена Винченцо и Явор Вълканов. Преди началото на спектакъла гостите ще могат да си напомнят изумителната кариера на Мария Стефанова в фрагменти, запечатали десетките й функции в театъра и киното. Подборът е изработен от самата актриса, която най-после ще поздрави феновете с персонално послание.
Мария Стефанова приключва ВИТИЗ през 1960 година при Моис Бениеш. Работила е в ДКТ Враца, в държавна такса "Сава Огнянов " в Русе, в държавна такса "Н.О. Масалитинов " в Пловдив и, несъмнено, в Народния спектакъл от 1972 година Носителка е на званията "заслужил актьор " и "народен актьор ". Има над 200 функции в театъра и повече от 50 в киното. Сред филмите, в които взе участие, са "Вчера ", "Златният век ", "Баш майсторът ", "Всичко е обич ", "Понеделник заран ", "Любимец 13 ".
Първата роля на Мария Стефанова на професионалната сцена е в "Емилия Галоти " на Лесинг във Враца. Следват функции в Русенския спектакъл, а след това и в Пловдив, където играе в продължение на 10 години. Там работи с режисьорите Христо Христов, Пантелей Пантелеев, Любен Гройс, Крикор Азарян. Играе Настася Филиповна в "Идиот ", Ния в "Преспанските камбани ", Катерина в "Укротяване на опърничавата ", Костанда в "Свекърва ".
Мария Стефанова е поканена в Народния спектакъл след следващия Преглед на българската драма и спектакъл и следващите награди, с които справедливо е удостоена. Първата й среща е с режисьора Кръстю Мирски в ролята на Гурмижска от "Лес " на Островски. Следват години с незабравими превъплъщения в разнообразни функции - Нора от "Душата на поета ", Масларска от "Милионерът ", Гертруда в "Хамлет ", Гонерил в "Крал Лир " и доста, доста други, а в този момент - и дамата А в "Три високи дами ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР