Легендарна пиеса, поставяна в Младежкия театър преди 36 години от

...
Легендарна пиеса, поставяна в Младежкия театър преди 36 години от
Коментари Харесай

„Еквус“ в Младежкия театър

Легендарна пиеса, поставяна в Младежкия спектакъл преди 36 години от Здравко Митков с титуляр Николай Бинев, чието име театърът носи през днешния ден. В международен проект тази награждавана с всички вероятни театрални награди пиеса на Питър Шафър е поставяна с, Ричард Бъртън и други все огромни имена. Всичко това неизбежно залага пред Стойко Мурджев големи упования и би трябвало да призная, че той ги оправдава изцяло. Изключителен, примерен театър – трогателен, мощно прочувствен, объркващ и ужасно хубав.  „ Еквус “ е написан по същински случай – момче, което работи непринудено в конеферма през уикендите, се промъква в конюшните една нощ и ослепява с шило всичките шест коня. Преди да го изпрати в пандиза доживот, съдийката го настанява за проучвания при най-хубавия детски психиатър в страната. Историята е странна – момчето е привидно характерен 17-годишен младеж от нормално семейство от междинната класа и от горната страна на всичкото от дете обича конете. Кое го е довело до тази ужасяваща постъпка?

В ролята на психиатъра доктор Мартин Дайзър е, който изцяло господства на сцената даже в моментите, в които няма реплики. Тази му роля е още едно доказателство, че това е един от най-талантливите артисти на родната сцена сега.

В ролята на Алън Странг се редуват Александър Хаджиангелов и Севар Иванов. Ние гледахме Александър Хаджиангелов, който ужасно одобрявам още от. В по-голямата част от действието той съвсем не отстъпва на популярния си сътрудник. Връзката лекар-пациент е напрегната и необикновена, преминаваща до замяна на функциите. В последна сметка става въпрос за търсене на границите на това, което за всеки от нас е персонално, интимно, божествено, съкровено, възможно, бленувано. За лекаря това е пределно рационалното, за момчето – пределно чувственото. Не мислете, че към този момент сте отгатнали кой от двамата е прав.

Целият театър е решен в черно и бяло, а облиците на конете се появяват по доста забавен метод – чудесна работа на всички забъркани (сценография и костюми: Елица Георгиева; авторска музика: Петър Дундаков; хореография: Станислав Генадиев).

Тази зима светът се сбогува с Питър Шафър, който умря на 90-годишна възраст. „ Еквус “ е текст, написан от него преди 44 години и към момента задаващ въпроси, в които всеки от нас може да се припознае. Драматургия висша проба, същинско наслаждение!

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР