Легендарен майстор на бойните изкуства. Любим екшън герой. След много

...
Легендарен майстор на бойните изкуства. Любим екшън герой. След много
Коментари Харесай

Джет Ли, който търси баланса между черното и бялото

Легендарен занаятчия на бойните изкуства. Любим екшън воин. След доста функции на огромния екран от Китай до Холивуд артистът Джет Ли чества своя 60-годишен празник сполучлив и благополучен. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Шампион по бойни изкуства с сполучлива спортна кариера избира вечно киното, където геният му му оказва помощ да се трансформира в една от международните екшън звезди. Един от най-известните китайски артисти, покорил и американското, и китайското кино - Джет Ли , навършва в сряда 60 години.

" Понякога се усещам печален, когато се замисля, че посредством филмите показвам единствено по какъв начин бойните изкуства нараняват хората. Нямах късмет да потвърдя, че най-важното не е самата борба, а салдото сред черното и бялото. Само познавайки силата на хармонията, ще станете велики персони ", споделя той.

Истинското му име е Ли Лиендзие . Роден е на 26 април 1963 година в китайската столица Пекин. Баща му умира, когато е едвам на 2 години и многодетното фамилията остава в тежко състояние. Ли е най-малкият от общо пет деца - има двама братя и две сестри.

Още когато е на 8 години геният му за ушу е открит на летни курсове в учебното заведение му. Така се назовават китайските бойни изкуства, известни още и като кунг фу.

Година по-късно става член на спортния тим по ушу на Пекин, а след още две съставлява страната си на състезание в Съединени американски щати. Още тогава той прави мощно усещане на известни треньори, единият от които даже обезпечава помощ за фамилията му.

Ли напредва толкоз бързо, че единствено на 11 години печели първия си орден. А 12-годишен към този момент се състезава с възрастни спортисти и печели 15 златни медали и един сребърен. На 14 става занаятчия в няколко стила на ушу, до момента в който учи и други китайски бойни изкуства.

Но почнал от рано, на 17 години се отдръпва от спорта, с цел да продължи в киното. Актьорската му кариера стартира в Китай , минава през Хонгконг , с цел да доближи най-после и Холивуд .

Той я приема с ангажимента по-късно да взе участие в " Ромео би трябвало да почине " (2000), където изиграва първата си основна роля - на китайски мафиот. Филмът има голям триумф, а Джет Ли получава хонорар от 2,4 милиона $ макар че още приказва доста неприятен британски.

През 2000 година Ли би трябвало да се откаже от ролята си в китайския трилър на Анг Ли " Тигър и змей ", тъй като е заречен на брачната половинка си, че няма да отсъства през бременността й. Освен това може да играе Сераф във филмовата трилогия " Матрицата ", само че решаваа, че тази роля няма да изисква неговите умения.

Следват обаче " Целувката на дракона " (2001), " Героят " (2002), " Дани и веригата " (2005), " Непобедимите " (2010). Освен артист, през днешния ден Джет Ли той към този момент е и продуцент.

През 2004 година той взе участие в основаването на видеоигра " Jet Li: Rise to Honor " за PlayStation 2.

От 2006 година Ли е " дипломат на филантропията " на обществото на Червения кръст на Китай. Той е съдействал с 500 000 юана (62 500 долара) от боксофиса на кино лентата " Безстрашен " (2006).

През пролетта на 2007 година основава лична фондация с нестопанска цел Foundation One , която поддържа интернационалните старания за облекчение на следствията от естествени бедствия и попречване на самоубийства.

През 2009 година той започва лична фитнес стратегия, наречена " Wuji ", която се състои от детайли от ушу, йога и пилатес. Скоро след товагерманският колос Adidas пуска дреха за тази стратегия с буквите " JL ".

През 2011 година, дружно с китайския бизнесмен Джак Ма - създател на Alibaba Group, Джет основава компанията Taiji Zen, чиято съществена задача е " здраве и благополучие за всички ".
Две дами и четири дъщери  Актьорът със брачната половинка си Нина на премиерата на
През 1987 година Джет Ли се дами за Хуанг Куян . Тя също е част от пекинския Ушу тим и актриса от " Манастирът Шао Лин ".

Двамата имат две дъщери, само че се развеждат през 1990 година През 1999 година той подписва втори брак - с хонконгската актриса Нина Ли Чи , от която има още две дъщери.

През 2009 година отхвърля да получи американско поданство и става жител на Сингапур . Избира тази страна поради качествената просветителна стратегия, по която учат по-малките му дъщери.

Джет Ли изповядва тибетски будизъм . В свободното си време играе бадминтон и тенис на маса, кара колело, чете и медитира.

От повече от 10 години обаче артистът, прочут с младежката си осанка и гъвкавата си физика, страда от болестта хипертиреоидизъм . Това е положение на нараснала функционалност на щитовидната жлеза, което може да провокира възприятие на отмалялост и загуба на тегло.

Ли от дълго време се оплаква и от проблеми с гръбначния дирек и крайници, получени в резултат на каскади и пострадвания на снимачната площадка. През 2013 година той призна, че приема медикаменти, с цел да се поддържа, само че успокои почитателите си: " Имам болки, само че не пострадвам. Щастлив съм. "
 Джет Ли с две от дъщерите си на премиерата на
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР