Ледниците в Западна Антарктида стават все по-нестабилни, сочат резултатите от

...
Ледниците в Западна Антарктида стават все по-нестабилни, сочат резултатите от
Коментари Харесай

Почти една четвърт от ледниците в Западна Антарктида са нестабилни

Ледниците в Западна Антарктида стават все по-нестабилни, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.
Според нови калкулации на учени от Центъра за полярни наблюдения и моделиране в университета в Лийдс, Англия, към 24 % от леда в Западна Антарктида е неустойчив.
Специалистите употребявали компютърни модели, с цел да проучват направените благодарение на изкуствени спътници към 800 милиона измервания на дебелината на леда там. Данните демонстрират, че изтънява близо една четвърт от ледената завивка в Западна Антарктида. През последните няколко десетилетия са се ускорили темповете на размразяване на огромна част от въпросната ледена завивка.
Учените прибегнали до компютърни симулации, с цел да открият дали изтъняването се дължи повече на климатичните промени или на метеорологичните условия. При всяка симулация се взимали поради данни за снеговалежите и било изследвано въздействието им върху изтъняването и стабилността на леда. "Информацията за снеговалежите фактически ни оказа помощ да открием скритата смяна в ледниците в сателитните данни - съобщи Анди Шепърд от екипа. - Сега ясно се вижда, че изтъняването бързо визира някои от най-уязвимите ледници в Антарктида. "
Било установено, че със стоплянето на водната повърхнина може да се изясни увеличената неустойчивост на леда в Западна Антарктида. Загубата на лед в Антарктида е съдействала за повишаване на морското равнище с 4,6 милиметра от 1992 година
Резултатите от проучването са оповестени в Geophysical Research Letters.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР