Ледниците в Швейцария са загубили повече от половината от обема

...
Ледниците в Швейцария са загубили повече от половината от обема
Коментари Харесай

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

Ледниците в Швейцария са изгубили повече от половината от размера си за по-малко от 100 години, а дългото горещо лято тази година е ускорило разтапянето, демонстрира ново изследване.

Ледниците поддържат ски курортите и притеглят катерачи и туристи през лятото, само че също по този начин са от значително значение за водоснабдяването на Европа.Сега общностите в Алпите се тревожат за бъдещето си.

В Швейцария, на 3000 мнад морското ниво, по формулировка се чака да има лед.Над село Ле Диаблере обаче, където оперира компанията за кабинков въжен превоз Glacier 3000, в този момент има големи площи с голи скали.

Два ледника, Tsanfleuron и Scex Rouge, са се разделили, разкривайки земя, невиждана от хиляди години.

„ Вероятно сме първите хора, които стъпват тук “, споделя Бернхард Чанен, който ръководи компанията.

Чанен вижда по какъв начин една от най-хубавите атракции на Швейцария изчезва пред очите му. Сега ледът е натрошен от камъни, тиня и локви.Промяната е трагична.

„ Когато построихме този седалков въжен превоз, трябваше да копаем седем метра в леда. Това беше преди 23 години “, изяснява той.„ Вижте “, сочи той няколко метра по-нататък, „ къде е в този момент ледникът “.

Учените следят топенето на алпийските ледници от години.Съвместно изследване на Федералния софтуерен институт в Цюрих и Швейцарската федерална работа за ландшафта съпоставя топографски изображения на ледници от 30-те години на предишния век с тези от последните 10 години.

Констатациите са в сходство с дългогодишни доказателства, че ледниците в Европа се свиват и че има директна връзка сред загубата на лед и световното стопляне. Ледените шапки са изключително чувствителни към измененията в температурата, тъй че в случай че Земята се затопли, ледниците са първите, които виждат и реагират, като се топят.

Мауро Фишер, глациолог от университета в Берн, дава отговор за наблюдението на Tsanfleuron и Scex Rouge.Всяка година напролет той инсталира пръти за премерване на леда и ги ревизира постоянно през лятото и есента.

Когато отиде да ги ревизира през юли, той беше шокиран. Ледът към пръчките се бе стопил изцяло и те и лежаха на земята.

Размразяването носи заплаха със себе си.В известния курорт Цермат пътеките за катерене до Матерхорн трябваше да бъдат затворени, тъй като с топенето на ледниците скалата, която в миналото е била държана от лед, става нестабилна.

Ричард Ленър, планински лидер в Цермат, сходно на татко си и дядо си преди него, е прекарал по-малко време в нанагорнище това лято и повече време в ремонт или пренасочване на рискови пътеки.Той си спомня времената, когато е могъл да върви напряко през ледника Горнер.Вече не.

Топещите се ледници разкриват от дълго време защитавани секрети.Това лято останките от аероплан, разрушил се през 1968 година, излязоха от ледника Алеч.Открити са и телата на алпинисти, изчезнали от десетилетия, само че идеално непокътнати от леда.

Последствията от загубата на лед обачеса доста по-мащабни от вредите върху локалния туризъм или намирането на изгубени алпинисти. Ледниците постоянно се назовават ​​водните кули на Европа.Те съхраняват зимния сняг и го освобождават деликатно през лятото, като обезпечават вода за реките и културите в Европа и за изстудяване на нейните атомни електроцентрали.

Още това лято транспортът на товари по река Рейн в Германия беше пресечен, защото равнището на водата е прекомерно ниско за тежко натоварени баржи.В Швейцария умиращите риби се избавят небрежно от реките, които са прекомерно плитки и прекомерно топли.

Във Франция и Швейцария атомните електроцентрали трябваше да понижат потенциала си, защото водата за охлаждането им е лимитирана.

Самуел Нусбаумер от Световната работа за наблюдаване на ледниците има вяра, че това е знак за това, което следва.

Той споделя, че актуалните прогнози допускат, че до края на века единственият останал лед ще бъде високо в планините.

„ Над 3500 м към момента ще има малко лед след 100 години, само че в случай че този лед изчезне, няма да има никаква вода повече. "

Степента на загубата това лято концентрира мозъците.Глациологът Мауро Фишер признава, че макар че е знаел, с помощта на наблюдението си, какво се случва, резултатът го е разстроил.

„ Сякаш топящите се ледници плачат. Високата планинска среда ни споделя, че в действителност би трябвало да се променим. Това ме натъжава в действителност. “

В Glacier 3000 Бърнхард Ченън е почнал да опакова част от останалия лед в защитни покрития в опит да забави размразяването.Попитан дали се усеща беззащитен, той съобщи:

„ Можем да допринесем, само че не можем да спрем топенето изцяло, най-малко не на тази надморска височина за ледниците. “

В Цермат прадядовците на Ричард Ленър са се надявали, че ледниците няма да се простират прекомерно надалеч в долината и да покрият пасищата им.През 19-и век е имало толкоз доста лед, че бедните швейцарски алпийски общности са издълбали елементи от него и са го продали на парижки хотели, с цел да поддържат шампанското студено.

Тези дни от дълго време са отминали и никой не изпитва особена носталгия към тях.

Но въобще да няма ледници?

„ Имаме проблем “, споделя Ричард. " В цяла Европа, не е единствено тук горе в планините. Тези ледници, тази вода… не знам по какъв начин ще живеем без ледниците. "

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР