Ледниците в Швейцария са загубили една десета от обема си

...
Ледниците в Швейцария са загубили една десета от обема си
Коментари Харесай

Ледниците в Швейцария са се свили с 10 процента само за пет години

Ледниците в Швейцария са изгубили една десета от размера си единствено през последните пет години - ритъм на размразяване, невъобразим по време на наблюденията, които се вършат от повече от един век. Това демонстрира ново изследване, представено от " Франс прес ".

Измерванията върху 20 швейцарски ледника са посочили, че скоростта на размразяване през тази година е достигнала " рекордни нива " съгласно годишното изследване на положението на ледниците, оповестено от Комисията за криосферата на Швейцарската академия на науките.

Проучването, оповестено на фона на възходящата световна паника по отношение на климатичните промени, е открило, че интензивните горещи талази през лятото в Швейцария са разрушили очакванията, че извънредно снежна зима ще ограничи стопяването на ледниците тази година.

Комисията посочи, че през април и май снежната завивка върху ледниците е била сред 20 и 40 % по-висока от нормално, като на някои места са били измерени 6-метрови дълбочини през юни.

Но през две седмици на интензивна жега в края на юни и още веднъж в края на юли " размерът от сняг и размразяване на леда на швейцарските ледници... беше равностоен на общото годишно ползване на питейна вода в страната ", се акцентира в изказване на комисията.

Резултатът е, че плътният снежен пласт бързо е липсващ и мощното размразяване е траяло до началото на септември.

" Това значи, че през последните 12 месеца са изгубени към два % от общия размер на ледниците в Швейцария ", акцентират още от комисията, допълвайки, че процентът на загуба през последните пет години " надвишава 10 % ".

Това отбелязва " ритъм на спад, който в никакъв случай преди не е следен до момента в интервал от време, което се простира в продължение на повече от век ".

Изследването се разгласява по-малко от месец откакто беше осъществен " траурен марш " нагоре по стръмен планински скат, с цел да се означи изгубването на ледника Пизол - един от повече от 500 ледника, който изчезна от швейцарските Алпи след края на 20 век.

Неотдавнашно изследване на откриватели на ледници от техническия университет ETH в Цюрих сподели, че повече от 90 % от към 4000 ледника в Алпите могат да изчезнат до края на този век, в случай че газовете с парников резултат не бъдат лимитирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР