Ледниците в Швейцария губят „умопомрачителните“ 10% от обема си само за две години

...
Ледниците в Швейцария са умопомрачителни“. Общо 10% от обема на
Коментари Харесай

Ледниците в Швейцария са „умопомрачителни“. Общо 10% от обема на леда им е изчезнал за период от само две години, тъй като комбинация от слаб снеговалеж и високи температури причинява безпрецедентно топене, според данни, публикувани в четвъртък.

През 2023 г. ледниците на страната са загубили 4% от общия си обем, според данни на Швейцарската комисия за наблюдение на криосферата към Швейцарската академия на науките. Това ниво на топене е на второ място след рекорда, поставен през 2022 г., когато 6% от ледниците бяха унищожени.

За да поставим това в перспектива, швейцарските ледници са загубили толкова много лед през този дву-годишен период, колкото е бил изгубен през трите десетилетия между 1960 и 1990 г.

„Загубите, които видяхме през 2022 г. и 2023 г., са просто умопомрачителни и надхвърлят всичко, което сме преживели досега“, каза Матиас Хус, ръководител на Швейцарската мрежа за наблюдение на ледниците (GLAMOS), организация, която събира и оценява данни за ледниците и работи с Швейцарската академия на науките.

„Въпреки че ледниците постоянно и бързо губят маса в продължение на много десетилетия, това е огромно ускорение“, каза той пред CNN, добавяйки, че тези крайности „биха били невъзможни без изменението на климата“.

 Ледът на ледника Vadret dal Murtèl се стопи бързо дори в средата на септември на надморска височина от 3100 метра (10 170 фута).“ class= Ледът на ледника Vadret dal Murtèl се стопи бързо дори в средата на септември на надморска височина от 3100 метра (10 170 фута). Матиас Хус/GLAMOS

Двете екстремни години доведоха до срутване на ледникови езици и пълно изчезване на много малки ледници в страната. Ледникът Св. Анафирн, например, в кантона Ури в централна Швейцария, се е свил толкова много, че GLAMOS е спрял да го наблюдава.

Загубата на лед дори е регистрирана на големи височини, където обикновено не се наблюдават такива спадове. Няколко метра лед изчезнаха в южната част на Вале и долината Енгадин на надморска височина над 3200 метра (10 500 фута), според GLAMOS.

Загубите, които засягат ледниците в цялата страна, са дошли след зима с много нисък сняг. Нивото на снежната покривка през втората половина на февруари достигна рекордно ниско ниво от около 30% от дългосрочната средна стойност.

Последва лято с високи температури. Много горещ и сух юни означаваше, че снегът се топи две до четири седмици по-рано от обикновено, според GLAMOS.

През август метеорологичен балон, изстрелян от националната метеорологична служба, MétéoSuisse, трябваше да се изкачи на 5298 метра (17 382 фута), преди температурата да падне до 0 градуса по Целзий (32 по Фаренхайт) – отбелязвайки най-високата линия „нула градуса“, ​​откакто има записи.

Високите температури, които продължиха през септември, означаваха, че летните снеговалежи се стопиха бързо.

 Изчезването на ледения хребет при Piz Murtèl в Гризон, Швейцария. class= Изчезването на ледения хребет при Piz Murtèl в Гризон, Швейцария. Матиас Хус/GLAMOS

Огромното топене на ледници от последните две години има сериозни последици. Това „означава значително преоформяне на високоалпийския пейзаж“, каза Хъс.

Създава опасни условия с нестабилна скала, застрашаваща опасни свлачища.

Отдръпващите се ледници също водят до мрачни открития. През юли бяха открити останките на германски алпинист, изчезнал преди 37 години, докато се разхождал по глетчер близо до известния Матерхорн в Швейцария.

Има временни предимства, тъй като водният отток от ледниците помогна за облекчаване на тежестта на сушата, която страната преживя, и запълване на водноелектрически резервоари, каза Хъс.

Топящият се лед разкрива останки от немски алпинист, изгубен на ледник в Швейцария преди 37 години. Топящият се лед разкрива останки от немски алпинист, изгубен на ледник в Швейцария преди 37 години. Кантонална полиция на Вале/Kantonspolizei Wallis

„Тази полза обаче е преходна и краткотрайна“, добави той. Тъй като се свиват, ледниците бързо губят важната си роля да предоставят вода, когато хората имат нужда от нея. „Това ще влоши недостига на вода по време на горещи вълни в близко бъдеще“, каза Хъс.

Дългосрочната картина за ледниците в Швейцария е тревожна. „Ледниците в Алпите ще продължат масово да се свиват и да се оттеглят към най-високите планински върхове“, каза Хъс.

През юни швейцарските гласоподаватели се съгласиха с нов закон за значително намаляване на нивата на замърсяване на планетата, тласъкът за който дойде от климатичните групи, настояващи за прекратяване на изкопаемите горива, за да се спасят ледниците.

Но времето изтича, тъй като изменението на климата се ускорява. Скорошни изследвания установиха, че дори ако амбициозните климатични цели бъдат постигнати, до половината от ледниците в света могат да изчезнат до края на века.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР