Ледниците на Антрактида се топят и това се вижда, показват

...
Ледниците на Антрактида се топят и това се вижда, показват
Коментари Харесай

Български учени потвърдиха: Ледниците се топят!

Ледниците на Антрактида се топят и това се вижда, демонстрират изследванията на 26-тата българска антрактическа експедиция.

Христо Пимпирев, който е началник на българската експедиция на Антрактида показа във Facebook:

„ Ние четвърт век работим на нашата полярна база и до момента в който ледника опираше до самата къща, сега едната се е отдръпнала най-малко с 50 метра. Има стопляне на климата особено в тази част. Поставихме за първи път отвън страната на 4 метра под равнището на Южния океан мареографска станция, която целогодишно записва съмненията на морското равнище. Знаем, че с разтапянето на ледниците морското равнище се покачва, което грози съществени елементи на нашата планета. “

Пимпирев се завърна на родна земя от полярната ни база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън, само че групата от учените, обаче остава там, с цел да продължи работата си върху климатичните промени на планетата.

През месец февруари българските учени, ще изследват какви потребни съставни елементи има на територията на Антрактида. Тяхното опознаване е извънредно мъчно, тъй като откривателите работят на терен отвън базовата станция.

„ Те работят на полеви лагери на палатки, при бурни ветрове, при минусови температури, само че въпреки всичко там е една доста значима металогенна зона на земята. “, съобщи още Христо Пимпирев.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР