Ледници на територията на Юкон се свиват по-бързо от очакваното,

...
Ледници на територията на Юкон се свиват по-бързо от очакваното,
Коментари Харесай

Ледници в Канада се свиват по-бързо от очакваното

Ледници на територията на Юкон се свиват по-бързо от предстоящото, предизвестяват канадски учени. 

" Регионът е една от " горещите точки " на световното стопляне, осъзнахме това през последните 15 години. Мащабът на измененията е голям ", изясни Дейвид Хик от Университета " Саймън Фрейзър ".

В скорошен отчет за положението на планините Канадският алпийски клуб откри, че масивът Сейнт Илайъс, ситуиран в Британска Колумбия, Юкон и Аляска, губи лед по-бързо от останалата част от страната.

Предишни проучвания демонстрират, че сред 1957 и 2007 година има загуба от 22% на леда на масива, което е задоволително, с цел да увеличи равнището на Световния океан с 1,1 мм. 

" Когато за пръв път отидох до Сейнт Илайъс, имах възприятието, че съм се върнал обратно във времето. Това, което виждаме в този момент, е все едно сме пътували в бъдещето ", добавя Хик. 

Тези промени идват на фона на упованията за по-бързо и евентуално опустошително стопляне в Арктика в идващите години. 

" Виждаме 20% разлика в площта на ледниците в народен парк Клуан и в останалата част от международното културно завещание на ЮНЕСКО (в рамките на 60-годишен период) ", споделя Даян Уилсън от Паркове Канада пред CBC. 

Учените са разкрили, че в масива Сейнт Илайъс равнището на стоплянето се усилва на по-голяма височина - феномен, който не могат да обяснят. 

" Тези наблюдения не се отнасят единствено за Сейнт Илайъс. Очакваме загуба на 80% от леда в Скалистите планини в идващите 50 години ", добавя Зак Робинсън, съавтор на отчета и професор в университета в Албърта.

Канадските управляващи предизвестиха по-рано тази година, че северните територии не са задоволително готови за въздействието от климатичните промени. 

Но Робинсън и Хик пък се оповестиха срещу прекомерно песимистичния взор върху бързо изменящата се екосистема.

" Никога досега в човешката история планините не са били почитани по този начин, както са през днешния ден ", споделя Робинсън и добавя, че при осъзнаване на проблемите може да бъде реализирана същинска смяна. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР