Ледените дискове изумяват туристи и учени вече над 100 години.

...
Ледените дискове изумяват туристи и учени вече над 100 години.
Коментари Харесай

Учени с уникален пробив! 100-годишна мистерия намери шокиращо обяснение

Ледените дискове изумяват туристи и учени към този момент над 100 години. При подобаващи условия можете да следят тъничък кръговиден пласт лед, който се върти във вихъра на река. Благодарение на няколко петриеви панички, магнит и дребен воден контейнер, един екип физици най-накрая съумя да откри за какво се случва това загадъчно събитие, написа obekti.bg, базирайки се на iflscience.com.
Доскоро се приемаше, че въртящите се ледени кръгове се предизвикват от водните течения. Макар че това от време на време е фактор, напълно не е всичко.

Ледените дискове нормално се срещат в области със леден климат, най-често в северна Америка и северната Европа. И въпреки че могат да бъдат с размера на CD, следени са и такива, които доближават до 17 метра широчина.

Учените от Университета на Лиеж, Белгия, основали ледени дискове с широчина 8,5 сантиметра с малко никелово топче в центъра. След което ги сложили във водна баня и окачили над тях магнит, с цел да ги държи на място на повърхността.

Както очаквали, дисковете се въртели, макар отсъствието на течения във водата. След това нараснали температурата на водата, карайки леда постепенно да се топи. С увеличението на температурата на водата, дисковете почнали да се въртят все по-бързо.

Това помогнало на физиците да открият връзката сред топенето на леда и ротационното въртене.

В един избран миг, когато водата става по-топла, тя става и по-плътна (което, въпреки това, е и повода ледът да плава). Въпреки това, когато водата се топи от ледения диск, тя не потъва право надолу. Учените са откривали, че водата под леда прави спираловидно и ненапълно хоризонтално придвижване, до момента в който се спуска надолу, сходно на водата, която се изтича в мивката със спираловидно въртене.

Изследването е оповестено неотдавна в научното списание Physical Review E.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР