Ледената покривка на Гренландия и Антарктида се топи бързо, което

...
Ледената покривка на Гренландия и Антарктида се топи бързо, което
Коментари Харесай

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Ледената завивка на Гренландия и Антарктида се топи бързо, което към този момент води до нарастване на морското равнище, демонстрират нови сателитни данни, представени от Агенция Франс Прес.

При актуалната скорост равнището на международните океани ще бъде приблизително минимум 60 сантиметра по-високо до края на столетието, излиза наяве от оповестеното в вестник Proceedings of the National Academy of Sciences изследване.

Основавайки се на сателитни данни през последните 25 година, проучването демонстрира, че скоростта на размразяване се е нараснала и равнището на океаните се повишава. Данните удостоверяват компютърни симулации на учени и прогнозите на Организация на обединените нации, които се разгласяват в постоянни отчети за климатичните промени.

Това е " огромна работа ", тъй като прогнозите за нарастване на морското равнище са основани на консервативни калкулации и евентуално са по-високи, сподели водещият създател на проучването Стив Неръм от Колорадския университет.

Други учени предизвестяват, че даже и малко промени в морското равнище могат да доведат до наводнения и свлачища.

Вдигането на морското равнище е породено от затоплящата се вода и от топящите се ледени покривки и глетчери. През последните 25 година равнището се е покачило със 7,5 сантиметра, като 55% е в следствие от стоплянето на водата, а останалата част от топенето на ледовете.

Според учени морското равнище в света е било устойчиво към 3000 година до XX век, когато се усилва по-бързо поради световното стопляне, породено от потреблението на изкопаеми горива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР