Леден душ за шофьорите – поскъпването на задължителната застраховка „Гражданска

...
Леден душ за шофьорите – поскъпването на задължителната застраховка „Гражданска
Коментари Харесай

Застраховката „Гражданска отговорност” вече е по-скъпа с между 15% и 25%

Леден душ за водачите – повишаването на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност” стартира. Тя към този момент е по-скъпа с сред 15% и 25%. Повишението на цената варира, като най-малкото е с 5-6 лв., а най-високото със 62 – 63 лв..

Основни фактори, от които се дефинира цената, са възрастта на водача и автомобила, обитаемото място, както и кубатурата на колата.

Пламен Христов е измежду дребното, които отиват готови да си възобновят полицата – знае, че през днешния ден ще заплати близо 300 лв., вместо досегашните 220.

Една от аргументите за повишаването е смяна в метода, по който се обезщетяват околните на починали при произшествия, изясняват застрахователи.

Снимка: bTV

Посочват решение на Върховния касационен съд от юни, с което се уголемява кръга на хората с право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от породена гибел на техни близки. Това към този момент са и братята, и сестрите, бабите, дядовците и внуците.

„ Застрахователите също получават искове по към този момент завършили случаи, на които обаче не е изминал 5-годишният давностен интервал. Отнякъде би трябвало да дойдат тези пари”, изясни Нина Колчакова, общоприет секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Асоциацията на потърпевшите при произшествия е съгласна с решението на съда, само че подлага на критика застрахователите, че не са повишили гладко цената през последните две години.

„ Въвеждането на бонус – малус системата би трябвало да даде някаква правдивост, предвид на това, че изрядните водачи ще заплащат по-ниска цена за застраховката, а пътните хулигани ще заплащат по-висока”, разяснява Владимир Тодоров от ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

В момента се разисква дали би трябвало да се сложи предел на неимуществени компенсации.

Застрахователите признават, че относителната цена на „ Гражданската отговорност” в България е много висока по отношение на междинната работна заплата и пресмятат, че това са над 25% от междинната работна заплата и над 60% от пенсията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР