Ледът в Северния ледовит океан се сви до второто най-ниско

...
Ледът в Северния ледовит океан се сви до второто най-ниско
Коментари Харесай

Арктическият лед се сви до второто най-ниско ниво, откакто има данни

Ледът в Северния ледовит океан се сви до второто най-ниско равнище през лятото, откогато се събират данни, поради световното стопляне и естествени сили, оповестиха международните осведомителни организации, съобщи Българска телеграфна агенция.

Покритата с лед океанска повърхност над Северния полюс, Аляска, Канада, Гренландия и Русия доближи най-ниската си стойност за лятото - 3,7 милиона кв. км предходната седмица, след което стартира да се усилва.

Арктическият морски лед доближава минимума си през септември, а максимума - през март, след зимата.

Тазгодишното размразяване отстъпва по мащаби единствено на 2012 година, когато ледът се свива до 3,4 милиона кв. км по данни на американския Национален център за наблюдаване на снеговете и ледовете, който събира сателитни данни от 1979 година

През 80-те години на предишния век ледената завивка е с към 2,7 милиона кв. км по-голяма от сегашните летни равнища.

Засиленото размразяване се дължи на топлинната вълна в Сибир напролет и естествено климатично събитие в Арктика, както и на стоплянето от изгарянето на изкопаеми горива, сподели шефът на центъра Марк Серезе.

Температурите през по-голямата част от годината са били с 8 до 10 градуса Целзий над естествените в Сибир.

Затоплянето на Арктика и топенето на плаващия лед се отразяват и на климата на юг, като трансформират теченията и вълните. На това се дължат и множеството зимни стихии в източните елементи на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР