Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо,

...
Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо,
Коментари Харесай

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, отколкото през 1990

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, в сравнение с през 90-те години, което води до повишение на морското ниво. Това провокира опасност от огромно наводняване до 2100 година в региони, в които през днешния ден живеят към 400 милиона души, предизвестяват учените. Това е оценката на 89 откриватели, най-всеобхватната досега, написа " Daily Sabah ", цитирайки The Guardian.
Арктическата топла вълна от предишното лято евентуално ще счупи върха от 2011 година по загуба на полярен лед от 552 милиарда тона, оповестяват изявления в " Nature ". Това е почти еквивалент на осем олимпийски басейна, изтичащи се в океана всяка секунда.

Покачването на морското ниво може в последна сметка да се окаже най-пагубното разследване от въздействието на световното стопляне. Всъщност точно спомагателните сантиметри - а може би и метри до 22 век - вършат бурите в резултат на тропически циклони по-смъртоносни и разрушителни, споделят специалистите.

" Всеки сантиметър нараснало морско ниво води до наводнение на крайбрежията и до крайбрежна ерозия, нарушава живота на планетата ", споделя професорът от университета в Лийдс Андрю Шепърд, който управлява изследването дружно с Ерик Айвънс от НАСА. " Ако Антарктида и Гренландия продължат да следват най-лошите сюжети от стоплянето на климата, те ще доведат до спомагателни 17 сантиметра повишение на морското ниво до края на века ", споделя той в изказване.

Почти целият лед, който изчезва от Антарктида и половината от този от Гренландия, са провокирани от стопляне на океанската вода, ускоряващо придвижването на ледниците към морето. Океаните оказват помощ на човечеството, като всмукват повече от 90% от непотребната топлота от световното стопляне. Останалата част от ледените загуби на Гренландия се дължи на повишаващата се температура на въздуха.

Комбинираният % на загуба на маса от двете ледени шапки сочи нарастване от шест пъти - от 81 милиарда тона до 475 милиарда тона годишно за по-малко от три десетилетия, демонстрират изследванията.

Прогнозите са за към половин метър покачване на морското ниво до 2100 година
Ако човечеството ги опровергае и реализира " въглероден неутралитет " доникъде на века, покачването на морското ниво евентуално ще бъде лимитирано до 43 сантиметра.

" Най-лошият случай " - който допуска, че въглеродните излъчвания не престават да са непроменени или че самата Земя ще стартира да покачва концентрациите на парникови газове - би довел до нарастване с 84 сантиметра, съгласно специфичния отчет на IPCC за океаните, оповестен през септември.

През последното десетилетие морското ниво се покачва с към 4 милиметра годишно. Но при започване на 22 век евентуално ще се увеличи 10 пъти повече, даже при оптимистичен сюжет за излъчванията.

Средната повърхностна температура на Земята се е затоплила с един градус по Целзий спрямо прединдустриалните равнища, само че полярните региони са се нагрели два пъти повече.

Гренландия и Западна Антарктида - за които мнозина учени настояват, че към този момент са минали точката, от която няма връщане, и в последна сметка ще изгубят целия си лед - дружно имат замръзнала вода, която би могла да вдигне океаните с до към 13 метра.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР