lechitel.netЛиста от смокиня – по-полезни от самия плодЛиста от смокиня

...
lechitel.netЛиста от смокиня – по-полезни от самия плодЛиста от смокиня
Коментари Харесай

Билките през юни - Листа от смокиня

lechitel.net

Листа от смокиня – по-полезни от самия плод

Листа от смокиня смъкват кръвната захар, лекуват язва и редуцират тежестта, с цел да станете по-слаби и здрави
Благодатната смокиня, наричана в Индия дървото на бедните, тъй като има вкусни плодове съвсем през цялата година, е доста потребно за здравето дърво.

Не единствено плодът обаче е толкоз здравословен, само че и листата, които даже имат повече лечебни изгоди за човешкия организъм от самите смокини.

Отвара или настойка от  листа от смокиня  имат способността да лекува диабет като понижава високите равнища на кръвна захар.

Чай или дестилат на листа от смокиня въздейства благотворно на равнището на инсулина, който се изисква от организма и по този метод се намалява потребността от слагането на инжекции при инсулинозависимите диабетно заболели, или от приема на лекарства при хора с диабет вид 2.
Чай, подготвен от листа от смокиня или приемът им в сурово положение
имат свойството да намаляват и рисковите триглицериди, които въздействат за формиране на неприятния холестерол в кръвта.

Голямото количество от тези мазнини води до риск от сърдечно-съдови болести, инсулт, инфаркт и нездравословно напълняване в региона на талията.
Отвара от листа от смокиня оказват помощ също по този начин при белодробни заболявания като бронхит, и астма.
Три смокинови листа се измиват хубаво и се варят в литър вода 15 минути. Киснат 2-3 часа, прецежда се и се приема вместо вода.
Още една рецепта със смокинови листа срещу астма, заболели бъбреци и пикочна система
Три супени лъжици изсушени смокинови листа се слагат в термос и се запарват с половин литър вряла вода. Оставят се в термоса за 4-5 часа, след което запарката се прецежда. Пие се четири пъти на ден по половин чаша.
Рецепта от листа от смокиня при ентероколит, колит и дизентерия.
Една супена лъжица стрити изсушени смокинови листа се запарва с една чаша вряла вода. Престоява един час и би трябвало да се прецеди. Това количество отвара е за един ден и се изпива на два или три пъти в границите на деня.

Силата на потребните листа от смокиня е толкоз огромна, че се предлага да се одобряват при болест на Бюргер, когато настава задръстване на кръвоносните съдове.
Гастрит и язва се лекуват в националната медицина като се предлага ядене на сурови листа от смокиня.
С тях се отстраняват циреи, кокоши бодил, а запарка, прилагана като компрес, е сполучлив метод да се отървете от подкожни пъпки.

Полезните листа от смокиня са богати на калций и калий, както и на антиоксиданти, което способства за нормализиране на високото кръвно налягане.
Тъй като са богати на доста фибри, който желае да отслабне, може всеки ден да употребява попарени с вряла вода листа от смокиня.
Листа от смокиня влизат в състава на мехлеми срещу псориазис, оплешивяване и витилиго. Ефективно е покриването на засегнатите места с измити прясно откъснати смокинови листа.

Млечният сок, който отделят листата от смокиня е кадърен даже да отстранява татуировки.
Как да си направим сушени листа от смокиня за зимата
Листата се събират от юни до октомври. Не се късат, а се отрязват с нож. Препоръчва се да работите с ръкавици поради млечния сок, който се отделя от листата.

Подреждат се на равна повърхност, сушат се навън. За по-бързо изсъхване се обръщат 2-3 пъти дневно. По време на сушене листата не трябва да се мокрят, по тази причина се сушат под заслон.

При ясно и слънчево време сушенето завършва след 5-6 дни. Пресушените листа покафеняват и губят лечебните си свойства. Изсушените листа от смокиня се съхраняват в изсъхнало и проветриво помещение, срокът на валидност е 2 години.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР