Лечението с биоподобни лекарства (известни и като генерици) вместо само

...
Лечението с биоподобни лекарства (известни и като генерици) вместо само
Коментари Харесай

Лечението с биоподобни лекарства вместо само с биологични ще увеличи достъпа до лечение

Лечението с биоподобни медикаменти (известни и като генерици) вместо единствено с биологични би довело до икономисване на средства в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а това от своя страна би нараснало достъпа до лекуване на повече пациенти. Това сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Аркади Шарков от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Шарков добави, че от ЕКИП ще упорстват пред виновните институции да провеждат осведомителни акции измежду обществото за изгодата от лекуването с биоподобни медикаменти . По думите му липсва информация за разликата сред биоподобните и биологичните лекарства.

От ЕКИП оферират още основаване на тласъци за лекари или лечебни заведения, предписващи биоподобни лекарства. По думите на Шарков стимулирането не би довело до далавера или неприятни практики. Трябва да се създаде механизъм за стимулиране, добави още той и добави, че това би трябвало да го направи НЗОК.

Въвеждането на електронната рецепта ще улесни осъществяването на своевременен разбор на лекарствения пазар, сподели още Шарков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР