Лечението на проблема с фалшивите болнични е въвеждането на електронен

...
Лечението на проблема с фалшивите болнични е въвеждането на електронен
Коментари Харесай

Минчо Коралски: Решението за фалшивите болнични е електронният лист

Лечението на казуса с подправените болнични е въвеждането на електронен болничен лист.

Това мнение изрази в предаването „ Важното, казано на глас “ по bTV радио шефът на Агенцията за хората с увреждания и някогашен министър на труда и обществената политика Минчо Коралски.

Your browser does not support the audio element.

„ Би следвало когато се издава болничен лист, по този начин както се уведомява НЗОК, по този начин да се уведомява и съответният шеф. Така рецидивисти, които злоупотребяват с подправени болнични, биха могли елементарно да бъдат хванати от работодателите. Ако той се вкара, ще бъде ясно от какво, за какво и по кое време е боледувал служащият “, добави Коралски.
Първият ден от болничния ще се заплаща, в случай че е за болно дете или трудова акцидент На този декор синдикатите оповестиха, че са в протестна подготвеност
По думите на някогашния обществен министър работодателите страдат от къса памет. „ Те се съгласиха на тези 3 дни - не от алтруични планове, а с цел да не се вдигне осигуровката за краткотрайна неработоспособност.

Да не приказваме, че има доста работодатели, които си изпращат служащите при персоналния доктор, с цел да вземат болничен лист, с цел да не заплащат заплата, тъй като няма работа. “, изясни шефът на Агенцията за хората с увреждания.
Работодатели: С подправени болнични се „ крадат ” към 200 млн. лева годишно Социалният министър Бисер Петков предлага да се понижи броят дни в болничен, които един доктор има право да дава
„ Стотици милиони губи опазването на здравето от това, че няма електронно здравно досие. Вероятно и това е една от аргументите да не се вкарва, тъй като парите не се губят. Те отиват от едно място, на друго място. И това място, в което отиват, без да бъдат следени явно има своето съществено лоби.

Смешно е в 21 век страна, която претендира да има едни от най-хубавите IT експерти, която си е сложила за цел да има електронно държавно управление да продължава да борави с листове и хартийки. Тогава ще се види на кого, какъв брой стенда са поставени, какъв брой тона аспирин изпива един човек. Системата ще стане транспарантна, а това явно не се харесва на хората, които по този начин или другояче съумяват да саботират този развой към този момент близо 19 години. Всъщност там е заровено кучето и колкото по-бързо се реши този въпрос, толкоз по-скоро ще се приключи този неправилен спор. “, сподели още Коралски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР