Лечението на болката в мозъка не е лесно, тъй като

...
Лечението на болката в мозъка не е лесно, тъй като
Коментари Харесай

Ултразвукът може да лекува болките в мозъка

Лечението на болката в мозъка не е елементарно, защото той е от значително значение за всичко, което мислим и вършим, само че новоразработен неинвазивен способ за потребление на ултразвук е изключително обещаващ, се показва в изследване.


Изследователи от Медицинското учебно заведение " Вирджиния Тех Карилион " употребяват мощно фокусирани ултразвукови лъчи, ориентирани към една съответна част на мозъка, с цел да понижат възприемането на болката и някои от обвързваните с нея резултати (като да вземем за пример промени в сърдечния ритъм), заяви Science Alert.

Макар че този метод е към момента в ранен етап, екипът се надява, че той може да бъде доразвит като метод за манипулиране на мозъка и усмиряване на телата ни, изключително за тези, които изпитват хронична болежка.

" Това е проучване, което потвърждава, че е в ход ", споделя неврологът Уин Легон от Virginia Tech Carilion School of Medicine.

Частта от мозъка, към която се насочват тези ултразвукови талази, е инсулата, за която е известно, че взе участие в обработката на чувството за болежка - което я прави съществена цел за лекуване, ориентирано към преодоляване на болката.

Инсулата обаче се намира надълбоко в мозъка и тук се намесва ултразвукът. Тези тесни ленти от звукови талази могат да бъдат точно насочвани и контролирани - и доста предходни проучвания са разглеждали капацитета им за влияние върху мозъка. Това е първият път, в който това се прави върху инсулата.

С помощта на 23 здрави доброволци, които дават противоположна връзка за леки чувства за болежка, откривателите демонстрират, че насочването към инсулата има резултат върху мъчителните чувства.

Освен за притъпяване на болката, ултразвукът спомага за увеличение на вариабилността на сърдечния темп, мярка за смяната във времето сред обособените удари на сърцето, която е обвързвана с чувствителността към болежка.

" Сърцето ви не е метроном. Времето сред ударите на сърцето ви е неравномерно и това е нещо положително. Повишаването на способността на организма да се оправя с болката и да реагира на нея може да бъде значимо средство за понижаване на тежестта на болестта ", сподели Легон.

Бъдещите проучвания биха могли да прегледат метода, по който сърцето и мозъкът взаимодействат между тях, когато човек изпитва болежка - съгласно откривателите може даже да е допустимо да се лекува болката, като се насочат реакциите на сърдечносъдовата система към нея.

Що се отнася до лекуването с ултразвук, макар че регистрираното в изследването облекчение на болката не е голямо, то е задоволително значително, с цел да покаже капацитета на метода като неинвазивен, безвреден и елементарно контролируем способ за облекчение на страданието.

" Това би могло да докара до забележителна разлика в качеството на живот или до опция за справяне с хроничната болежка с медикаменти без рецепта вместо с опиоиди, отпускани с рецепта ", твърди Легон./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР