Лечебното заведение има база, готова за белодробни трансплантацииЕкипът е от

...
Лечебното заведение има база, готова за белодробни трансплантацииЕкипът е от
Коментари Харесай

Препънаха закриването на Правителствена

Лечебното заведение има база, подготвена за белодробни трансплантации


Екипът е от 900 души


На съвещание на Здравна комисия гласовете се разделиха на 11 против 11 за превръщането на Правителствена болница в Национална педиатрична. „ За ” се оказаха единствено представителите на ГЕРБ, а съдружните им сътрудници – „ Обединени патриоти ”, дружно с опозицията гласоподаваха „ въздържал се ”. Преди да влезе в пленарна зала, въпросът с болница „ Лозенец ” ще бъде разискван на Коалиционен съвет, поради възраженията на патриотите.

Всички членове на Здравна комисия се оповестиха, че не са срещу основаването на Национална педиатрична болница, само че попитаха за какво би трябвало да се унищожи едно лечебно заведение, с цел да се сътвори друго. Министър Кирил Ананиев съобщи, че към този момент има единствено концепция.

„ Ще се сътвори експертна група с представители от всички лечебни заведения, в които има педиатрични отделения. След това ще се направи разбор на трудовите връзки с личния състав и на софтуерната база, както и на дълготрайните активи ”, съобщи здравният министър.

От изявлението му стана ясно, че в болничното заведение работят 900 души. Той добави още, че по Норвежкия механизъм имат средства за планиране на нов болничен корпус с топла връзка, защото наличната база на болница „ Лозенец ” не била задоволителна. Най-вероятно ставаше въпрос за тези 20 млн. евро, за които преди дни заяви някогашният здравен министър Петър Москов.

Шефът на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев напомни, че в болница „ Лозенец ” се правят трансплантации и това е единственото здравно заведение, което има капацитет за пресаждане на бял дроб.

„ Какви ще са рисковете, които ще поемете? ”, попита той здравния министър.

Анастас Герджиков, ректор на СУ: Ще съсипят университетския състав


 05-2 Не разбрах по какъв начин ще действа Медицинският факултет. Ние не сме срещу да има Национална педиатрична болница, само че сме срещу да бъде закрита базата за образование на студентите ни. Няма метод да се резервира университетският състав на Медицинския факултет, ще съсипете този научен състав. След като няма избистрена идея, не може да се прави първа стъпка. Ето какво ще се случи с университетския състав на медицинския факултет – тези хора, в случай че отидат в други лечебни заведения няма да бъдат нито професори, нито доценти, по тази причина за нас е изцяло недопустимо решението за закриване на болница “Лозенец ”. Това съобщи ректорът на Софийски университет “Св. Климент Охридски ”, Анастас Герджиков.

Проф. Владимир Пилософ: Трябва да спазим всички правила


 05-3 В момента нищо не знаем. Не знаем нито каква ще е инвестицията, нито какви отделения ще има в тази болница. Като ръководител на Националната педиатрична асоциация ще оставя в Министерството на здравеопазването вижданията на нашата асоциация. Ако изискванията, на които би трябвало да дава отговор една Национална педиатрична болница, не бъдат изпълнени, по-добре да се откажем от концепцията. Ако успеем да изградим същинска по всички правила, съм уверен, че доста малко ще бъдат дребните български пациенти които ще вървят на лекуване в чужбина. Въпросът е да не бързаме, а добре да обмислим решението и да се съобразим с всички правила за построяването на детска болница. Това уточни проф. Владимир Пилософ, ръководител на педиатричната асоциация.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР