Лечебните заведения, чиято дейност е засегната от кризата с Covid-19,

...
Лечебните заведения, чиято дейност е засегната от кризата с Covid-19,
Коментари Харесай

Засегнатите от кризата лекари и болници ще получат 85% от обичайните си приходи

Лечебните заведения, чиято активност е наранена от рецесията с Covid-19, ще получат 85 % от предстоящите приходи, разгласи в понеделник финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание. Решението идва откакто предходната седмица от Българския лекарски съюз настояха всички договорни сътрудници на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да получат 100% от приходите си, без значение от заработеното, тъй като изключителното състояние съществено е понижило активността им.

Става въпрос за персонални лекари, лекари-специалисти в извънболничната помощ, лечебни заведения, зъболекари, лаборатории и други Причината е, че поради въведеното изключително състояние здравната система сега не действа обикновено. Хората неведнъж бяха призовани да не посещават доктор, в случай че не е незабавно, а профилактичните прегледи и плановите интервенции бяха анулирани, което тук-там е довело до 50% спад на активността, а в идващите седмици се чака и още по-голям.

Това, с изключение на до спад в приходите на лекари и лечебни заведения, докара и до отвод от лекуване на пациенти и лекуване по телефона, което води след себе си до затруднения.

Горанов заяви, че заплащането на 85% от приходите е било разисквано с БЛС и с Надзорния съвет на НЗОК и ще залегне в анекс към националния рамков контракт.

“Не ми харесва този термин, само че той се наложи в българската традиция на медицината - “заработката “ им ще бъде доста по-малка през този интервал. Тази заработка няма да бъде регистрирана при финансирането на лечебните заведения в интервала на рецесията. Механизмът, който се приготвя и сега тече Надзорен съвет на Здравноосигурителната каса, ще планува за този интервал финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните сътрудници изобщо - и от извънболничната помощ, и от денталната “, изясни в Народното събрание Горанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР