Лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, имат право да взимат

...
Лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, имат право да взимат
Коментари Харесай

Мими Виткова: Болниците събират все по-абсурдни такси от пациентите

„ Лечебни заведения, които употребяват публичен запас, имат право да взимат спомагателни заплащания за три неща – избор на доктор и екип, независима стая и избор на самостоятелен сестрински пост ”, съобщи доктор Мими Виткова от Асоциацията на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване.

Ангажиране на час за операционна зала против 892 лева, медицински произведения на стойност 1080 лева (при доставна цена от 94 лева.), мерене на кръвно – 7 лева, както и цени от 300 лева за независима стая са част от неуместните такси, които лечебни заведения у нас събират от пациентите си.

Д-р Мими Виткова от Асоциацията на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване изясни в „ Здравей, България ” по NOVA: „ Ние покриваме това, което е регламентирано в закона. Лечебни заведения, които употребяват публичен запас, имат право да взимат спомагателни заплащания за три неща – избор на доктор и екип, независима стая и избор на самостоятелен сестрински пост ”.

„ Има цени на стая по 300 лева, каквито няма и в 5-звездните хотели в България. Това ни пречи да работим. Когато пристигна при нас човек с рекламация за такива суми, ние му споделяме, че е нелегално и той не има вяра, счита че ние бягаме от заплащанията. Ситуацията, в която сме сложени, е или да съблюдаваме закона и да губим клиенти, или да го нарушаваме. Нашата теза е, че публичните средства за опазване на здравето са незадоволителни, откакто по публична статистика болният доплаща по 50% за опазване на здравето ”, счита Виткова.

Тя споделя, че са получавали фактура за медицински произведения на стойност 1080 лева, а когато ревизирали цената от вносителя, тя била 94 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР