Лечебен туризъм, нови Оutdoor-програми, кандидатура за Bulgaria`s Best Ski Resort`2021,

...
Лечебен туризъм, нови Оutdoor-програми, кандидатура за Bulgaria`s Best Ski Resort`2021,
Коментари Харесай

Пампорово се впуска в ново предизвикателство – лечебен туризъм

Лечебен туризъм, нови Оutdoor-програми, кандидатура за Bulgaria`s Best Ski Resort`2021, основаване на нова хранителна добавка „ Тера Окси “ – това е началото на една нова епоха в развиването на курорта освен като зимна, а целогодишна дестинация.  

Днес бе обещано началото на новата лятна идея, на плановете за климатолечение, горска терапия, йонизация на въздуха, фитонициди, нова инсталация за Medical SPA center Perelik. А за ски курорт №1 на България Пампорово кандидатства за първи път.

„ Тези стратегии се създават от много време насам и в тях са включени много експерти. Ние се опитваме да се интегрираме и да станем пълноценна част от това ново бъдеще. Няма да ни бъде по никакъв начин елементарно “, съобщи на брифинг изпълнителният шеф на „ Пампорово “ АД Мариян Беляков.

„ От това лято започваме да маркетираме и популяризираме Пампорово освен като спортна дестинация, а и като дестинация за. Пампорово води началото си от отмора и здравен туризъм. То разполага с невероятни климатични дадености, в допълнение обогатени с негативна йонизация и плътност на фитонциди във въздуха “,  посочи доктор Татяна Ангелова - експерт по физикална и рехабилитационна медицина.

Тя описа, че през 1933-та година се основава първата вила за отмора в Пампорово. Постепенно курортът се разраства и по чисто емпиричен път българинът открива, че пребивавайки в този курорт, се усеща добре и възвръща здравето си.

„ Факт е, че немците са възстановявали здравето на техните бойци в този район, до момента в който след 44-та година се построява белодробната болница в Чепеларе. През 77-ма година Министерството на здравеопазването причислява Пампорово към планинските климатични курорти и стартират научни проучвания за климатичния фактор и негативната йонизация. Учени откриват, че този курорт има висока негативна йонизация – над 1200 йони на пространствен сантиметър. За съпоставяне, в нормална среда на огромния град йонизацията е 40-50 йона на куб.см. В парковете на огромните градове тя стига до 400-600. Там, където има водостоци и водопади, доближава до 10 000 йони на куб.см. “, добави доктор Ангелова. 

 



(Д-р Татяна Ангелова)

Фитонцидите са другият значим фактор.

„ Имало е умни българи в предишното, осъзнали, че Родопите е планина с особени дадености и тя трябва  да бъде съхранена. Решават, че всички нейни голи баири би трябвало да бъдат залесени, като стартират с разнообразни иглолистни растения. Точно те и богатият билков фонд са повода за обогатен въздух с фитонциди. Те са наречени още „ естествените антибиотици “ - субстанции, отделящи се от растения, дървета и шубраци, които стерилизират действително въздуха, унищожават доста бактерии, вируси и гъбички в него “, сподели медикът.

Тя посочи, че в един декар бял бор се отделят 1 кг фитонциди за 24 часа, от 1 дка хвойна  - три пъти повече, като количеството и качеството при другите дървета са разнообразни.

Фитонцидите на белия бор унищожавали туберкулозните бактерии. Затова белодробни лечебни заведения са се построяват в борови гори. Фитонцидите на елата имали тягостен резултат върху бактериите на коклюша, на коремния тиф.  

Двата фактора - фитонциди и негативна йонизация, взаимно се допълват и покачват лечебната успеваемост на въздуха. На този декор се прибавя и климатът - със сленцегреенето, ниската мокрота, ниските мъгли, които над инверсионната линия са съвсем изчезнали в Пампорово. Всичко това благоприятства за възобновяване здравето на човек. 

Това нещо е видяно от Международното сдружение за природа и горска терапия. Доктор Цин Ли - вицепрезидент на тази организация и президент на Кралската асоциация, доктор имунолог от университетската болница в Токио, основава международна карта на местата за здраве и лекуване. Едно от тези места е Родопа планина - само от България, е посочено за лековит туризъм. То е едно от общо 12-те в Европа.

Няколко стратегии стартират да се осъществят в Пампорово от това лято: " Здраве за здравите ", " Здраве за постоянно преболедуващите от простудни болести ", " Здраве за хронично болните ", " Възстановяване при пациенти, преболедували Ковид-19 ".

От началото на юли в Перелик е открит медицински център с стратегии за възобновяване на здравето. Включена е и стратегия за възобновяване от ковид-19.
 Пампорово одобри огромно интернационално съревнование през уикенда Пампорово одобри огромно интернационално съревнование през уикенда
От 17 до 20 юни в Пампорово се организира седмото следващо издание на обичайния Пампорово Байк Фест, които и тази година е най-голямото...

„ То е подло заболяване, мъчно е за възобновяване, тъй като се появява постковид синдром, със засягане на извънредно доста органи и системи. Тези, които са с по-тежки последици, са за профилирани лечебни заведения за възобновяване и рехабилитация. Медицинският център в Пампорово е подобаващ за хора с по-леки последици от ковид “, означи доктор Ангелова.  

В него ще се ползва Гуна-електро-фореза – способ на италианска компания с снабдяване на колаген за ставите, сухожилията, за понижаване остаряването на опорно-двигателния уред.   

Другата нова методика е Дълбоката вибрация – понижаване на оттоците в организма, стимулиране на лимфотока. Чрез него се понижава оттокът на контузията и разрешава по-бързото възобновяване на човек, потърпевш от контузия или който си има хронични болежки.

И още нещо ново. Пампорово е основател за основаването на хранителната добавка „ Тера Окси " -  съвместна разработка сред техния холдинг „ СиЕсАйЕф “ и " Елфи Тех “. Към момента имало потвърдено лечебно деяние освен върху ковид, а и върху други болести.

„ Това е 100% естествен артикул, съдържащ задействан кислороден метаболит, въздействащ на възпалението и оксидативния стрес при вирусни инфекции посредством педобряване на кислородния метаболизъм и стимулиране на ензимната и имунната система. Други негови дейности са разрушение на гъбичките, бактериите и вирусите в човешкия организъм, повишение преноса на О2, лимитира интензивността на липидната перокситация, контролира и укрепва имунитета, покачва количеството на антиоксидантните ензими, оказва позитивен резултат върху работата на сърдечния мускул, понижава дихателната периодичност и контролира кръвообращението “, уточни Беляков.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР