LB-1 е една наистина странна черна дупка. Тя се намира

...
LB-1 е една наистина странна черна дупка. Тя се намира
Коментари Харесай

Откриха черна дупка с маса 70 пъти по-голяма от нашето Слънце

LB-1 е една в действителност странна черна дупка. Тя се намира в Млечния път – на към 15 хиляди светлинни години от земята – и е с маса, която е 70 пъти по-голяма от тази на слънцето, написа Nature.

“В нашата вселена не би трябвало да съществуват сходни дупки, в случай че изхождаме от множеството настоящи теории за звездната еволюция “, разяснява проф. Лю Цзифън от китайската Национална астрономическа обсерватория, който е отпред на екипа, проучвал LB-1.

" Мислим, че най-масивните звезди, чиито химически състав е характерен за нашата вселена, би трябвало да разпръскват по-голямата част от техния газ в мощни звездни ветрове, когато се приближат до края на живота си и затова да не оставят след тях такава солидна черна дупка ", добавя специалистът. Според него в този момент теоретиците би трябвало да се опитат да отговорят на предизвикването и да обяснят как въобще се е формирала.

Тепърва започваме да разбираме черните дупки и механизмите на тяхното образуване

" Като цяло черните дупки се появяват след детонации на свръхнова. Според настоящите теории те имат маса, която е по-малка с 50-60 пъти от тази на слънцето ", споделя Давид Рейце от Калифорнийския софтуерен институт, който не е взел участие в проучването на LB-1

Фактът, че LB-1 е с по-голяма маса, значи, че тя не може да се е образувала от свръхнова. " Най-вероятно си имаме алъш-вериш с нов вид черна дупка, основана от различен физически механизъм ", добавя експертът.

LB-1 беше открита благодарение на китайския телескоп ЛАМОСТ от интернационален екип, включващ китайски, американски и европейски учени. Те първо употребявали телескопа в търсене на звезди в орбита към невидими обекти - знак, че звездата може да е в орбита към черна дупка. Други фрагменти от най-големите оптически телескопи в света са удостоверили размера на LB-1.

Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР