Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар.

...
Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар.
Коментари Харесай

Лазаровден е! Започва подготовката за Страстната седмица

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е знак на здраве и дългоденствие.

Лазар е бил другар на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата гибел той е възкресен. Бог споделя „ Лазаре, стани! “, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Според евангелския роман Лазар и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и вярвали в неговата задача. Докато Христос бил в земите оттатък река Йордан, Лазар се разболял и починал. При завръщането си Исус го възкресил. Чудото било осъществено пред очите на мнозина юдеи (домът на Лазар бил цялостен с хора, защото съгласно обичая покойниците се оплаквали в продължение на седем дни) и станало причина те да повярват в Месията:

" Тогава дигнаха камъка от пещерата, дето лежеше умрелият. А Иисус дигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз и знаех, че Ти постоянно Ме слушаш; само че това споделих за народа, който стои в близост, с цел да повярват, че Ти си Ме пратил. Като сподели това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън!

И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с забрадка. Иисус им споделя: Разповийте го и оставете го да върви. Тогава мнозина от иудеите, които бяха пристигнали при Мария и видяха, що стори Иисус, повярваха в Него. (Евангелие на Йоан 11:41-46)

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клончета, с които се украсяват вратите на идващия ден - Цветница (Връбница).

Лазаровден се чества на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се дефинира по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на друга дата, само че постоянно в събота.

На този ден се извършва обичаят Лазаруване. Младите дами, наречени „ лазарки “, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на идващия ден).

Момите са пременени в обичайни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, благополучие и благодат. Стопанинът на дома ги подарява с яйца, пари, плодове и дребни дарове. В предишното на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята годеница

Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, изобилие и благоденствие на дома. Но и тук, в къща където има ерген или мома за женене, в песните се вмъкват и любовно-женитбени претекстове:

Тук сме чули, разбрали, Лазаре,
че има ерген и мома, Лазаре,
я ергена женете, Лазаре,
я момата годете, Лазаре…

Празникът носи пролетно въодушевление и се чака с неспокойствие както от участничките, по този начин и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било наложително всяко момиче от селото да лазарува.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР