Лайката е една от най-разпространените, но и много ценна и

...
Лайката е една от най-разпространените, но и много ценна и
Коментари Харесай

Лайка - вълшебна билка за здраве и красота

Лайката е една от най-разпространените, само че и доста скъпа и потребна билка. Тя се употребява основно при болести на стомашно-чревния тракт, пикочната система, органите на дихателната и репродуктивната система. Вътрешно се приема като запарка и настойка. Външно цветовете на лайката се употребяват като компрес, промивки, жабурене и гаргара.
Лайката е противовъзпалително, потогонно, успокоително, кръвоспиращо и обезболяващо средство. Тя понижава спазмите, форсира регенерацията на епителните кафези, стопира процесите на изгниване в червата, подтиква храносмилането, има дезинфекциращи свойства. Благодарение на съставките си лайката се причислява към антиалергенните препарати. Лайката отпуска гладката мускулатура.
При кои болести се употребява
Противовирусните свойства на лайката оказват помощ при простудни болести - форсират оздравяването, понижават признаците и намалява възпалението на лигавиците. Лайката се употребява за жабурене и гаргара при ангини, ларингит, тонзилит и при възпаления на устната празнина.
При хронични бронхити и бронхиална астма се назначават  
При гастрит, колит и възпалителни болести на стомашно-чревния тракт, заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчката, пикочния мехур тя има противовъзпалително деяние. Лайката понижава болката и спазмите. Клизма с лайка оказва помощ при хемороиди, колит и метеоризъм.

При гинекологични болести , цистит, простатит, уретрит лайката се употребява за промивки.
Противовъзпалителните свойства на лайката оказват помощ и при конюнктивит, ечемик и зачервявания на очите. 
При инфектиране на ставите и подагра се взима вана или се постановат компреси от запарка от лайка към мъчителните места.
Найстоката или чай от лайка оказва помощ при нервност, епилепсия, невралия. С тази цел тя се ползва и при новородени, с цел да може бебето да спи по-добре. При никнене на зъби оказват помощ препарати, съдържащи лайка.
Коя е най-ефективната форма на банкет на билката
Според научните проучвания най-ефективната лекарствена форма на лайката е отварата. По време на нейното подготвяне се задейства хамазулен и по този начин нараства нейното противоалергично деяние. В съпоставяне с чая и настойката отварата има по-изразено противовъзпалително, антимикробно и зарастващо деяние. 
Как се подготвя отварата
За да се подготви запарка от лайка са нужни 4 с. л. билка и 200 мл преварена вода. Сместа се кипва и се държи на слаб огън към половин час. След това престоява 40 мин. и се прецежда. Отварата се пие след хранене, разграничена на три порции.

Употреба в козметиката
Полезните свойства на лайката не се лимитират единствено в областта на медицината. Тя интензивно се ползва и в козметиката.
Цветовете на лайката влизат в комбинациите от билки за понижаване на телесното тегло.
Билката се употребява за вани при безсилие и кожни обриви. Редовното миене на лицето с лайка оказва помощ против пъпки.
Цветовете на лайката са източник на витамини - те изглаждат бръчките, тонизират, понижават възпалението и раздразненията, оказват помощ за зарастването на рани.
Лайката е потребна и за косата - оказва помощ при косопад, придава искра. При светли коси прибавя златист нюанс. 
 Инхалация с лайка Инхалация с лайка
Инхалацията с лайка оказва помощ при: суха и влажна кашлица; раздразнение в гърлото; хрема. Инхалацията се предлага като част от терапия прочие..
Противопоказания
Употребата на лайка не се предлага при:
язва на стомаха;
антацидна форма на гастрит;
податливост към диария;
 Конски кестен - какви са изгодите за здравето Конски кестен - какви са изгодите за здравето
Конският кестен е публикуван тип в България. Освен, че ни радва с красивите си цветове напролет той е потребен и с плодовете и с...
душевен разстройства;
остри болести на пикочния мехур и бъбреците;
податливост към алергии, провокирани от химически съставни елементи и растения;
Бременните дами би трябвало да използват лайка в не огромни количества и под лекарско наблюдения. Да не се приема от дами, които имат нараснал маточен тонус и претърпели аборт.
Вижте по какъв начин се прави
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР