Лавина от реакции на македонски официални лица беше провокирана от

...
Лавина от реакции на македонски официални лица беше провокирана от
Коментари Харесай

Лавина от реакции в Северна Македония след изявлението на Каракачанов

Лавина от реакции на македонски публични лица беше предизвикана от изказването на българския вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейски Съюз, в случай че Съвместната комисия не реализира единодушие по откритите исторически въпроси. Най-вече всички считат, че ще се откри взаимно решение с България, в духа на другарство и почитание към Договора за добросъседство. Това написа вестник „ Вечер “, представен от организация " Фокус ".

Премиерът Зоран Заев при визитата си в Националната работа изрази убеденост, че с България ще бъде открито решение и че двете страни ще излязат спечелили и че историята е значима, само че тя би трябвало да бъде насочна точка за бъдещето. Той изрази убеденост, че бързо ще бъде открито решение с България през идващия интервал. Запитан дали в Северна Македония могат да одобряват, че Гоце Делчев е българин, с цел да влязат в Европейски Съюз, Заев сподели, че Скопие не би трябвало да позволява блокади.

Каракачанов съобщи през вчерашния ден, че македонската дипломация заобикаля решаването на проблемите в продължение на три години от подписването на Договора за добросъседство и чака Европейски Съюз да застане в отбрана на България. Според публична София македонската страна заобикаля срещи на историци, с цел да не се сблъска с разрешаването на въпроса с Гоце Делчев и по този метод демонстрира, че няма предпочитание да води почтен разговор. На въпрос дали това значи, че България ще блокира първата междуправителствена конференция, Каракачанов отговори непосредствено: „ Разбира се “. Вицепремиерът на Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров също реагира на изказването на Каракачанов през вчерашния ден, като акцентира, че съглашението за другарство със прилежаща България приказва за общата история, която свързва двата народа и че през XXI век в Европа правото на самоопределяне и самоизразяване не може да бъде оспорено.

Димитров съобщи пред „ Свободна Европа “, че поради визията за общо европейско бъдеще като близки нации и съседи, той е уверен, че би трябвало да се положат взаимни старания за намиране на решения, които да подсигуряват почитание и достолепие и за двете страни. „ Това е виновна и зряла политика, това са европейските полезности. Изявленията, които могат да обидят или разстроят съседите, не оказват помощ. Историята ще ни запомни съгласно това по какъв начин се отнасяме към бъдещето “, сподели Димитров.

Министерството на външните работи излезе с публична позиция, че Република Северна Македония, както и преди, ще продължи със засилена връзка и съвещания на политическо равнище с Република България и всички съответни заинтригувани страни в подтекста на Европейски Съюз, където основното обръщение ще бъде, че е стартират извънредно значим и комплициран развой на разговор, който допуска доближаване и създаване на другарство, посредством взаимно почитание, като две прилежащи европейски страни. Министерството на външните работи акцентира, че в този смисъл зачитането на идентичността и достолепието, европейската интеграция и добросъседските връзки са изцяло допълващи се и взаимни ползи.

„ Европейската интеграция на целия район е в интерес и на двете страни и това беше непрекъснато подчертавано от формалните представители на двете страни. Република България досега е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и чакаме тази поддръжка да продължи и в бъдеще “, обявиха от Министерството на външните работи. В изказването се добавя, че при всички вероятни разлики по избрани въпроси, Договорът за другарство, добросъседство и съдействие е тъкмо рамката за разрешаване на дългогодишните двустранни разлики в тълкуването на исторически въпроси, които от десетилетия натоварват връзките сред Северна Македония и България. Оставаме напълно ангажирани с използването му, което е двустранно обвързване и за двете страни “, се споделя в изказването на скопското дипломатическо ведомство.

Председателят на македонския екип в Македоно-българската смесена комисия по исторически и просветителни въпроси Драги Георгиев съобщи, че по какъв начин ще продължат диалозите и дали ще бъде реализирано решение зависи от конструктивността на двете страни. „ Комисията не е политически, а научен орган и работи в духа на научните правила. Крайните политически изказвания са контрапродуктивни, създавайки напрежение, напън и съмнение “, сподели Георгиев пред „ Канал 5 “. Междувременно дипломати от държави-членки на Европейски Съюз се срещнаха в сряда, с цел да обсъдят план на рамка за договаряния за Македония. Продължаването на полемиката на техническо равнище в Европейски Съюз би трябвало да продължи и през днешния ден. Македонското държавно управление неведнъж обществено съобщи, че не чака България да блокира началото на договарянията с Европейски Съюз. Официално Скопие чака скоро да бъде оповестена рамката за договаряния, а междуправителствената конференция за започване на договаряния за присъединение с Европейски Съюз да се състои до края на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР