Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк

...
Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк
Коментари Харесай

Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия в неделя

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха избавени от противозаконния зоопарк в Разград предходната година, към този момент имат всички документи, с цел да могат да отпътуват за избавителния център " Фелида " в Холандия.

От Българската организация по сигурност на храните издадоха в събота транспортните документи, които до неотдавна спъваха заминаването, оповестиха от Фондация " Четири лапи ". Така Терез и Масуд ще могат да отпътуват от столичния зоопарк в неделя сутринта.

От фондацията напомнят, че двете братчета бяха отхвърлени от майка си часове след раждането и стъпкани пред погледите на десетки гости в разградския зоопарк.

Съдбата на лъвчетата провокира няколко митинга, откакто общинският съвет в Разград на два пъти взе решение да ги изпрати в зоопарка в Пазарджик, макар че там липсваха нужните условия за развъждането им. В последна сметка бе решено да заминат за Холандия, само че едвам след намесата на премиера Бойко Борисов.

Междувременно беше открито, че при Терез се вижда погрешен напредък на костите на предните лапи, което изисква незабавна интервенция – изначало с смяна на диетата и непрекъснато наблюдаване, а при липса на усъвършенстване и с интервенция.

От " Четири лапи " показват, че здравословните проблеми при Масуд и Терез са породени преди всичко от обстоятелството, че те са най-малко второ потомство близкородствено отглеждане – техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е причина за влечение към здравословни проблеми.

Допълнителен фактор е бил стресът и цялостната обстановка към раждането им, отхвърлянето от майката и развъждането им от хора със заместители на майчиното мляко. Рискът този вид животни да не оживеят в първите дни и даже месеци след раждането е голям. Така Терез и Масуд изгубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от профилирани грижи и непрекъснато наблюдаване, тъй като рискът за здравето им остава голям.

В избавителния център за огромни котки " Фелида " в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е подготвен техният краткотраен дом – вътрешно заграждение с отопление с размери от към 20 кв.м с лежанки, платформи и пясъчник. Там лъвчетата ще имат достъп и до външно заграждение от към 30 кв.м. След като пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с доста по-голяма външна повърхност.

Освен това Терез и Масуд ще бъдат под наблюдението на специалисти в Института " Лайбниц " в Берлин, с които Фондация " Четири лапи " си сътрудничи интензивно. Ще се вършат съвещания и с най-хубавите специалисти в Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР