Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма

...
Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма
Коментари Харесай

Лавата от вулкана на Канарските острови погълна 100 къщи

Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма в Испания е забави скоростта си и не доближи през вчерашния ден вечерта водите на Атлантическия океан, както бе планувано, съобщи Българска телеграфна агенция.

Огненочервеният поток тече постепенно със скорост от 300 метра в час, добавя в. " Паис ". Първоначално се смяташе, че той напредва със 700 метра в час и имаше опасения, че още през вчерашния ден ще стартира да се влива в океана, след което ще последват детонации.

По пътя си лавата погълна към 100 къщи в три обитаеми места. Близо 6000 души бяха евакуирани, само че няма човешки жертви.

Кумбре Виеха изхвърля колони пепел и пушек на стотици метри височина и сред 6000 и 9000 тона серен диоксид дневно. Досега е изхвърлил 20 000 тона серен диоксид. Засега въздушното пространство над острова не е затворено.

Вчера вечерта се отвори нова цепнатина, през която стартира приключване на лава. Това докара до нова евакуация на хора.

В обществените мрежи се завъртяха впечатляващи фрагменти от потоците от лава, достигащи десетина метра височина, подпалващи дървета и заливащи пътища. На някои фрагменти се вижда по какъв начин лавата нахлува през отворени прозорци на къщите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР