Лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски

...
Лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски
Коментари Харесай

Лъвът от разрушения Войнишки мемориал се върна пред НДК

Лъвът от опустошения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк се върна пред НДК. Монуменът е на мястото на към този момент демонтирания монумент „ 1300 години България ”.

 
Зам.-кметът по просвета Тодор Чобанов изясни, че лъвът и трите мемориални плочи, с имената на починалите военнослужещи в Първата и Втората международна война, както и в Балканската война, са основани през 1934 година . По време на градежа на НДК монументите са махнати.
 лъв НДК Виктория Ниновска
„ Къс история се връща на своето същинско и автентично място. Оригиналният монумент на софийските полкове е открит през 1934 година от цар Борис Трети. То е дело на огромния кмет и деятел на София Иван Иванов на тогавашната община, само че и на военните организации, които са желали във всяко обитаемо място на България да има войнишки монументи. За страдание през годините той претърпява промени и през Втората международна война при бомбардировките една от Паметникът " 1300 години България " пред НДК към този момент е в историята (СНИМКИ)трите мемориални стени е разрушена, а след това 79-та година е дефинитивно опустошен поради градежа на НДК “, уточни Чобанов.

 
„ Около Нова година ще бъде разгласен конкурс , в който се надяваме да имат присъединяване авторитетни и положителни проектантски колективи, които ще могат да дадат разнообразни решения за това по какъв начин да стане по най-хубавия метод възобновяване. След това ще би трябвало да се извърши това, което състезанието е определил като най-хубаво решение “, добави още зам.-кметът по просвета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР