Лаурел Хъбард е 43-годишен новозеландски атлет по вдигане на тежести

...
Лаурел Хъбард е 43-годишен новозеландски атлет по вдигане на тежести
Коментари Харесай

Това е шега - първият трансджендър ще играе в Токио 2020

Лаурел Хъбард е 43-годишен новозеландски спортист по повдигане на тежести и е първият, който намерено си призна, че е трансджендър на Олимпийски игри. Със сигурност тези му думи породиха голям брой мнения в света на спорта. Когато е на 35, тя прави смяна на пола си посредством хормонален развой, което разрешава да смени името си от Гави на Лаурел, а осем години по-късно тя е най-старата участничка в този спорт.

Предполага се, че е правилно, че Хъбард е изпълнила всички условия на МОК за присъединяване в Токио 2020, само че е несъмнено, че е прекарала целия си живот в тренировки и надпревари за мъже. Това е главният мотив на останалите спортисти, които са срещу присъединяване на това.

„ Всеки, който в миналото е упражнявал повдигане на тежести, знае, че едно е несъмнено: тази обстановка не е обективна за спорта и спортистите. Това е неприятна шега”, акцентира Анна ван Белинген, белгийка, която ще бъде един от съперниците на спортиста или атлетката от Нова Зеландия.

Откакто се състезава измежду дами, Хъбард има сребро на международни и тихоокеански игри. Разпитан от вестник Marca за присъединяване му, президентът на Испанската федерация Константино Иглесиас също се опълчи на решението: „ Честно казано, не ми се коства почтено. Правилата на МОК не са изяснени по тематиката, само че това е нещо, което би трябвало да се види в бъдеще. Видях този човек да се състезава, когато беше измежду мъжете. Със сигурност не можеше да се класира, в случай че беше още при тях, а в този момент има късмет да завоюва орден. Разбира се, по закон е законно, само че е незаслужено, тъй като имате повече мощ и костната ви маса не се трансформира за толкоз малко време. Много години се състезаваш с мъже и мисля, че това ще удари неприятно по Игрите”, подлага на критика Иглесиас.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР