Лауреатът на Нобелова награда за мир Денис Муквеге обвинява международната

...
Лауреатът на Нобелова награда за мир Денис Муквеге обвинява международната
Коментари Харесай

Изнасилванията се игнорират като престъпления в цял свят

Лауреатът на Нобелова премия за мир Денис Муквеге упреква интернационалната общественост за това, че си затваря очите за казуса от международен мащаб - изнасилванията. Днес той оперира дами, потърпевши от полово принуждение в своята клиника. По думите му нарушителите стават все по-жестоки, а жертвите все по-млади, написа немското издание Die Welt.
Според Муквеге изнасилванията са като оръжие за всеобщо заличаване. По думите му те унищожат жертвите физически , морално и за дълго време унищожават обществените структури. Муквеге е считан за най-хубавият експерт в света по контузии и увреждания на гениталиите, отбелязва журналистката Мартина Майстер.
През 1999 година в Букава в Демократична република Конго той открива лична клиника, болничното заведение Панзи. От тогава екипът му е оперирал повече от 50 хиляди дами.
" Когато започнах да работя жертвите бяха на възраст от 15 до 80 години, през днешния ден насилват бебета и повреждат половите им органи. Най-малкото дете, което съм оперирал беше на 6 месеца. Насилието е все по-зловещо и не познава граници ", споделя Муквеге.
Работейки като хирург към този момент две десетилетия Муквете знае, че изнасилванията се правят " предумишлено, систематично, групово и обществено. " Не е допустимо да се изнасилят 300 дами от едно село без прелиминарен проект.
В продължение на две десетилетия въоръжените групи на бойците основават безпорядък в Конго. Сексуалното принуждение е част от тяхната тактика, ориентирана към изтребването на села и принуждаването на хората към бягство. Регионът е богат на потребни изкопаеми. Особено мощно е търсенето на колтан, нужен за производството на мобилни телефони. в тази гнусна битка за запаси женското тяло се трансформира във военна цел.
И до през днешния ден липсва политическа воля от страна на интернационалната общественост, нужна да се спре насилието. Да се затварят очите пред тази драма значи да се поеме виновността, споделя Муквеге. По данни на благотворителни организации в страната са били изнасилени към 200 хиляди дами.
Муквеге употребява известността си, с цел да излиза пред Организация на обединените нации, представители на държавни управления на конгреси, с цел да приказва даже с Папата и да притегля обществеността към драмата, която засята освен Конго, само че и всички въоръжени спорове - продължителното заличаване на етнически групи посредством полово принуждение.
Публичното обезчестяване на дами води след себе си трагични последствия. Мъжете се отхвърлят от тях. Често те отиват в огромните градове, където не могат да оцелеят сами. По този метод се унищожават обществените структури, понижава раждаемостта. Друг проблем са децата, заченати след обезчестяване. Муквеге ги назовава " същински бомби със отсрочено деяние ", защото тези деца са без жанр. В Конго ги назовават " змийски деца. "
Когато питат Муквеге по какъв начин биват изнасилвани бебетата неговият глас става спокоен. По думите му в телата на децата вкарват пръчки, оръжие, от време на време ножове или нагорещени предмети. Той разделя уврежданията по категории - от повърхностни рани и пострадвания на сфинктера до скъсване на дъгласовото пространство, което разделя половите органи от червата.
" Често съм се питал по какъв начин човешко създание е способно на такова принуждение ", споделя Муквеге. По думите му постоянно медиците, видели доста в практиката си, след обзор на изнасилено дете, имат потребност от психическа помощ.
Днес Муквеге съумя да реализира това Международния съд по правата на индивида да признава изнасилванията за военно закононарушение. Но към този момент не е съумял причинителите да се преследват и да бъдат осъдени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР